Jens Stoltenberg: Desfășurarea militară rusă în Belarus este cea mai importantă de la încheierea Războiului Rece

  • 03 Februarie 2022 12:04
Jens Stoltenberg: Desfășurarea militară rusă în Belarus este cea mai importantă de la încheierea Războiului Rece

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat joi că desfășurarea de trupe de către Rusia în ultimele zile în Belarus, țară vecină cu Ucraina, este cea mai importantă realizată de Moscova de la încheierea Războiului Rece, transmit EFE și Reuters.

"Sunt așteptate 30.000 de trupe de luptă, forțe pentru operațiuni speciale Spetsnaz, avioane de vânătoare, inclusiv Su-35, rachete Iskander cu capacitate duală și sisteme de apărare aeriană S-400", a indicat Stoltenberg într-o declarație făcută presei la cartierul general al Alianței, în care a mai atras atenția că este vorba despre "o gamă extinsă de capacități militare moderne", notează Agerpres. 

Termenul "capacitate duală", folosit de Stoltenberg pentru a se referi la rachetele Iskander, este folosit pentru a descrie arme utilizate deopotrivă pentru conflict convențional și nuclear, notează Reuters.

"Toate acestea vor fi combinate cu exercițiul anual al forțelor nucleare ale Rusiei", a adăugat el.

Pe de altă parte, Stoltenberg a evidențiat unitatea aliaților după ce a purtat o convorbire telefonică cu premierul Ungariei, Viktor Orban, care s-a deplasat recent la Moscova unde s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin.

"Toți aliații sunt de acord cu privire la importanța dialogului (...)", a apreciat Stoltenberg într-un mesaj pe Twitter în care a adăugat că "a fost bine" să vorbească din nou cu Orban despre "criza creată de acumularea militară a Rusiei în apropierea Ucrainei".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău