Jens Stoltenberg avertizează: NATO va răspunde dacă Rusia continuă să încalce Tratatul privind Forțele Nucleare

  • 05 Ianuarie 2019 11:34
Jens Stoltenberg avertizează: NATO va răspunde dacă Rusia continuă să încalce Tratatul privind Forțele Nucleare

NATO dispune de „numeroase modalități potențiale” de a răspunde în cazul în care Rusia continuă să încalce tratatul forțelor nucleare încheiat cu SUA, a declarat secretarul general al Alianței nord-atlantice, Jens Stoltenberg, într-un interviu acordat dpa.

Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare (INF), încheiat în 1987 între fosta URSS și SUA, interzice rachetele nucleare cu raza de până la 5500 km și se consideră că a stat la baza arhitecturii de securitate a Europei, limitând riscul unui atac nuclear. SUA și NATO au acuzat Rusia de încălcarea acestui tratat prin dezvoltarea rachetei Novator 9M729, sau SSC-8, acuzație respinsă de Moscova. SUA au acordat Rusiei un termen de 60 de zile, care expiră la începutul lui februarie, pentru a pune capăt încălcării INF, afirmând că în caz contrar nici ele nu se vor mai considera obligate să-l respecte, ceea ce riscă o escaladare nucleară în Europa, notează dpa, citată de Pagina de Rusia.

„Rusia are o ultimă șansă”, a spus Stoltenberg.

„Dacă nu revine la respectarea tratatului, atunci vom avea o mare problemă”, a continuat secretarul general al Alianței militare, adăugând că „există numeroase modalități potențiale în care NATO poate răspunde”, dar nu a dat alte detalii.

„Dacă aș începe să speculez despre diferite potențiale elemente ale răspunsului NATO, cred că nu aș face decât să îngreunez și mai mult situația”, a declarat politicianul norvegian.

Întrebat dacă SUA pot staționa noi rachete nucleare în Europa în cadrul unor acorduri bilaterale cu țări cum ar fi Polonia, Stoltenberg a subliniat că este important să se convină asupra unor acțiuni comune, dar nu a exclus în mod explicit desfășurarea de noi rachete nucleare în Europa.

Secretarul general al NATO a insistat pe de altă parte că este important ca întâlnirile în cadrul Consiliului NATO-Rusia să continue, precum și dialogul pe teme militare. „Rusia este vecinul nostru. (…) Cred în dialog pentru că trebuie să ne străduim să ne îmbunătățim relația cu Rusia. Și chiar dacă nu reușim să o îmbunătățim, trebuie să putem gestiona o relație dificilă cu Rusia – care înseamnă că avem o prezență militară sporită la granițe, mai multe exerciții, mai multă tensiune, potențial sporit pentru incidente și neînțelegeri -, iar pentru a evita toate acestea trebuie să continuăm Consiliul NATO-Rusia și dialogul militar”, a conchis Stoltenberg.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău