Jens Stoltenberg a ajuns în Coreea de Sud, într-o vizită menită să dezvolte legăturile NATO în Asia

  • 29 Ianuarie 12:55
Jens Stoltenberg a ajuns în Coreea de Sud, într-o vizită menită să dezvolte legăturile NATO în Asia

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a ajuns duminică la Seul, prima oprire a unei călătorii menite să întărească legăturile Alianței cu aliații SUA Coreea de Sud și Japonia, în contextul războiului din Ucraina și competiției în creștere cu China, relatează Agerpres.

La Seul, Stoltenberg urmează să se întâlnească cu ministrul de externe Park Jin, ministrul apărării naționale Lee Jong-Sup și alți oficiali de rang înalt, a anunțat NATO într-un comunicat. De asemenea, el se va întâlni probabil cu președintele Yoon Suk-yeol, a anunțat biroul prezidențial.

Stoltenberg se va deplasa apoi luni în Japonia, unde secretarul general al NATO are programate întâlniri cu premierul Fumio Kishida și alți oficiali japonezi.

"Cred cu tărie că trebuie să întărim parteneriatul între Coreea de Sud și NATO pentru că securitatea devine tot mai interconectată", a declarat Stoltenberg pentru Yonhap într-un interviu publicat duminică. "Ce se întâmplă în Asia, Indo-Pacific, contează pentru Europa și NATO și viceversa", a adăugat el.

Deși NATO va rămâne concentrată pe Europa și America de Nord, membrii săi sunt afectați de chestiuni de pe întreg globul, a spus el.

"Trebuie să răspundem acestor provocări și amenințări globale, inclusiv provocărilor venite dinspre China, și un mod de a face acest lucru este, bineînțeles, lucrând mai strâns cu partenerii din regiune", a spus Stoltenberg.

Yoon și Kishida au devenit primii lideri din țările lor care au participat la un summit NATO, alăturându-se liderilor Alianței în calitate de observatori anul trecut.

După summit, Coreea de Sud și-a deschis prima misiune diplomatică la NATO, angajându-se să aprofundeze cooperarea în materie de neproliferare, apărare cibernetică, combaterea terorismului, răspunsul la dezastre și alte domenii de securitate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:2,06 m/s
Sat
11
Sun
9
Mon
8
Tue
3
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău