Jean-François Bohnert, contracandidatul Laurei Codruța Kovesi, propus oficial pentru conducerea Parchetului Financiar din Franța

  • 31 Iulie 2019 08:17
Jean-François Bohnert, contracandidatul Laurei Codruța Kovesi, propus oficial pentru conducerea Parchetului Financiar din Franța

Procurorul Jean-François Bohnert a fost desemnat de ministrul francez al Justiției, Nicole Belloubet, pentru a conduce Parchetul Național Financiar (PNF) din Franța, informează site-ul cotidianului Le Figaro.

"Jean-Francois Bohnert este propus pentru postul de șef al Parchetului Național Financiar (PNF)", a transmis marți după-amiază, prin Twitter, Youssef Badr, purtătorul de cuvânt al Ministerului francez al Justiției.

Jean-Francois Bohnert a fost recomandat de Consiliul Superior al Magistraturii pentru funcția de șef al Parchetului Național Financiar.

În urmă cu câteva zile, Jean-Francois Bohnert anunța că rămânea candidat pentru postul de procuror-șef al Uniunii Europene, din rațiuni procedurale. 

Oficiali francezi au declarat sub protecția anonimatului pentru site-ul de știri Politico.eu că Administrația de la Paris intenționează să o susțină pe Laura Codruța-Kovesi pentru postul de procuror-șef al UE, argumentând că decizia ar contribui la deblocarea procedurilor la Bruxelles și ar avansa pregătirile pentru începerea funcționării Oficiului Parchetului European (EPPO), care ar urma să devină operațional înainte de sfârșitul anului 2020. Însă, la nivel oficial, Franța nu a trimis încă nicio notificare oficială Consiliului UE privind eventuala schimbare a poziției.

Jean-Francois Bohnert a explicat pentru Politico.eu că nu s-a retras din cursă din rațiuni procedurale. "În momentul de față, sunt în aceeași poziție (ca Laura Kövesi)", a declarat el acum câteva zile, referindu-se la faptul că nu ar mai fi susținut de Paris, la fel cum nu nici Kovesi nu este susținută de Guvernul României. Ambii candidați "nu sunt susținuți de propriile țări, dar din motive diferite", a notat Bohnert, precizând că rămâne în cursă din rațiuni procedurale. "Comisia de selecție are opinia că toți cei trei candidați trebuie să rămână, altfel întreaga procedură de selecție trebuie reluată de la început. De aceea nu mi-am retras candidatura", a spus Bohnert. Al treilea candidat este Andrés Ritter, din Germania.

Președinție: Emmanuel Macron i-a promis lui Klaus Iohannis că o va susține pe Laura Codruța Kovesi la șefia Parchetului European

Președintele Franței, Emmanuel Macron, i-a promis lui Klaus Iohannis, într-o convorbire telefonică desfășurată recent, că va retrage candidatura lui Jean-François Bohnert de la conducerea Parchetului european și o va susține pe Laura Codruța Kovesi pentru această funcție, a anunțat Administrația prezidențială. "Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a avut vineri, 19 iulie a.c., o convorbire telefonică cu Președintele Republicii Franceze, domnul Emmanuel Macron. Cei doi omologi au abordat o serie de teme europene, cu accent pe candidatul pentru funcția de procuror-șef european. În virtutea bunei colaborări și a bunei înțelegeri între cei doi șefi de stat, Președintele Emmanuel Macron i-a transmis Președintelui Klaus Iohannis că va retrage candidatura domnului Jean-François Bohnert și că o va susține pe doamna Laura Codruța Kövesi la conducerea Parchetului European", a transmis Administrația prezidențială din România.

Președinția Franței nu a făcut niciun comentariu pe această temă.

Financial Times: Franța o va susține pe Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef al UE

Franța a decis să o susțină pe Laura Codruța Kovesi pentru funcția de șef al Parchetului Uniunii Europene, au afirmat surse oficiale franceze și române citate de cotidianul Financial Times.

Franța a acceptat să o susțină pe Laura Codruta Kovesi pentru conducerea Parchetului European, în locul propriului candidat, Jean-François Bohnert, au declarat surse franceze și române. Decizia a fost luată după ce președintele Franței, Emmanuel Macron, a ieșit învingător luna trecută în negocierile cu Germania și alte state UE pentru alocarea funcțiilor de conducere în cadrul Uniunii Europene, inclusiv prin desemnarea Christinei Lagarde, din Franța, pentru postul de președinte al Băncii Centrale Europene.

Un oficial francez a declarat pentru Financial Times că decizia de a fi susținută Laura Codruța Kovesi are rolul de a asigura un echilibru geografic mai bun al funcțiilor de conducere în Uniunea Europeană, dat fiind că încă nu există niciun post alocat Europei de Est; de asemenea, decizia evidențiază angajamentul Parisului în sensul respectării statului de drept și în favoarea eforturilor Laurei Codruța Kovesi de a susține aceste principii în România. "Decizia va permite și constituirea rapidă a Parchetului european, pe care noi l-am susținut activ", a declarat oficialul francez.

Eurodeputatul român Dacian Cioloș, liderul grupului Înnoim Europa din Parlamentul UE, a declarat pentru Financial Times că Parisul va anunța oficial susținerea pentru Laura Codruța-Kovesi în următoarele zile. "Guvernul francez va informa Consiliul UE în viitorul apropiat că va decide să o susțină pe Laura Kovesi și sper că acest lucru va deschide drumul pentru o hotărâre în acest sens", a declarat Cioloș.

Jean-François Bohnert, procurorul francez susținut de Consiliul UE pentru conducerea Pachetului UE, afirma, într-un interviu acordat site-ului Politico.eu, că sarcina procurorului-șef european nu va fi doar să combată corupția, subliniind că se pune prea mult accent pe experiența anticorupție a Laurei Codruța Kovesi. Jean-Francois Bohnert a evidențiat, în interviul acordat Politico.eu, importanța ca noul Oficiu al Parchetului European (EPPO) să aplice reglementările. "Trebuie să recurgem de fiecare dată la textul legii", declara Bohnert. Reglementările arată că Parchetul UE îi va "investiga, îi va inculpa și îi va deferi justiției pe autorii infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene", a subliniat procurorul francez.

Întrebat dacă se pune prea mult accent pe experiența Laurei Codruța Kovesi în combaterea corupției, deși aceasta reprezintă doar o mică parte a activității Parchetului UE, Bohnert a răspuns "da", potrivit Politico.eu. "Este principala experiență a Laurei Kövesi, pot înțelege în totalitate acest lucru dacă vine din partea ei", a precizat Bohnert, avertizând însă asupra riscului concentrării pe un singur element al atribuțiilor noului procuror-șef al UE. "Este ca și cum am folosi un binoclu, dacă reglezi lentila nu se vede același lucru. Poate că nici în timpul discuțiilor de la audierile în Parlamentul European, concentrarea prea mult doar pe corupție nu a fost neapărat modul bun de a face acest lucru".

Jean-Francois Bohnert a vorbit și despre faptul că Laura Codruța Kovesi, foarte cunoscută în România și în cercurile politice europene, a fost în centrul atenției de la începerea procedurilor pentru desemnarea procurorului-șef al UE. "În prima fază, desigur, acesta nu a fost un avantaj. M-am simțit puțin lăsat în spatele scenei, deoarece atenția principală era asupra domnișoarei Kövesi", a subliniat Bohnert, notând că presa a aplicat un "tratament diferențiat".

Anterior, Jean-François Bohnert, contracandidatul Laurei Codruța Kovesi pentru funcția de șef al Parchetului european, a transmis că nu s-a retras din cursă, în pofida faptului că în România a circulat informația că Laura Codruța Kovesi a rămas singură în cursă. Un purtător de cuvânt al misiunii diplomatice franceze declara că "în momentul de față, nu s-a schimbat nimic" în ceea ce privește poziția Franței. Bonhert a declarat că este "trist să citească mesajele de pe Twitter care îi cer să se retragă din cursa pentru Parchetul european", afirmând că nu este ceva ce ia în considerare. Mai mult decât atât, acesta a declarat că procurorii germani s-au oferit să îl susțină în cadrul unei conferințe recente. "Mulți oameni mă susțin și știu că am experiență. Nu pot să renunț pentru că mulți alți oameni nu ar înțelege", a adăugat procurorul francez.

Laura Codruța Kovesi a declarat într-un interviu acordat BBC referitor la candidatura sa la Parchetul european că Guvernul României nu a susținut-o la Bruxelles, precizând însă că acest lucru nu a contat în demersul său pentru că "nu a așteptat niciodată ajutorul lor". "Această candidatură e foarte importantă, nu doar pentru mine la nivel personal, e importantă pentru colegii mei, pentru întreg sistemul judiciar și pentru țara mea pentru că, în acest moment, independența sistemului de justiție este atacată. Putem dovedi, eu și colegii mei, că, prin această candidatură, putem obține ceva pentru țara noastră și putem face ceva pentru a ne continua munca", a spus Laura Codruța Kovesi.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
-1,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
4
Sat
5
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău