Jean-Claude Juncker, înaintea vizitei la București: Voi insista personal pentru ca România să adere la spațiul Schengen

  • 10 Mai 2017 11:45
Jean-Claude Juncker, înaintea vizitei la București: Voi insista personal pentru ca România să adere la spațiul Schengen

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va fi prezent joi în România, unde va susține un discurs în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului, cu ocazia aniversării a zece ani de la aderarea României la Uniunea Europeană. De asemenea, Juncker are programate întâlniri cu președintele Klaus Iohannis și cu premierul Sorin Grindeanu.

Înainte de a porni spre București, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a acordat un interviu în exclusivitate ziarului „Adevărul“.

1. Domnule Președinte, fiți binevenit în România. Prima mea întrebare este legată de percepția pe care o parte a opiniei publice din țara mea căreia îi este teamă că, într-un viitor apropiat, va lua naștrere o Europă cu mai multe cercuri concentrice, pe mai multe nivele, cu un "nucleu dur" din care compatrioții mei să fie excluși, din acel moment statutul lor fiind acela de "cetățeni de rangul doi". Ce aveți să le spuneți? Președintele

Jean-Claude Juncker: Mă bucur că sunt din nou în România. Am amintiri din România care preced cu mult mandatul meu ca președinte al Comisiei. Am fost întotdeauna și sunt în continuare alături de România pe drumul ei european. Acesta este motivul pentru care nu pot accepta să se vorbească de cetățeni de prim rang sau de al doilea rang. Așa ceva nu poate exista în Europa. Există doar cetățeni europeni - și sunt cu toții de prim rang ! Viitorul României este unul european, iar viitorul Europei trebuie să fie și românesc.

Astăzi mă aflu în România pentru că vreau să ascult ceea ce voi, românii, vă doriți pentru viitorul Uniunii noastre și pentru că vreau să vă încurajez să vă asumați responsabilitatea pentru construirea acestui viitor. Viziunea mea asupra Europei este una în care toți mergem înainte împreună. Cu toate acestea, după cum știți prea bine, nu toți înaintăm întotdeauna cu aceeași viteză. Dar, departe de a rămâne în urmă, în ultimii ani România a fost în avangardă, în domenii în care alte țări au ales să stea deoparte.

În ultimii zece ani, România a participat la aproape toate proiectele care au implicat o cooperare consolidată, optând pentru conlucrarea cu grupuri mai mici de țări, fie pentru înființarea unei Curți europene în materie de brevete, pentru armonizarea legislației privind divorțul sau pentru înființarea unui Parchet european cu rolul de a combate fraudele care prejudiciază bugetul UE. Chiar dacă România avansează mai repede decât majoritatea țărilor, există totuși o singură Uniune, și ușa rămâne întotdeauna deschisă altor state care, mai târziu, vor dori să participe. Nu văd niciun motiv de teamă. Dimpotrivă, aceasta este o lume a posibilităților, și o Europă cu viteze diferite este mult mai bună decât o Europă fără nicio viteză, ori care stă pe loc. Sper că, pe durata șederii mele în minunata dumneavoastră țară, voi avea posibilitatea de a discuta aceste lucruri cu poporul român.

2. Domnule Președinte, există totuși o bază reală pentru acest sentiment de excluziune pe care-l resimt compatrioții mei. Să începem prin a vorbi de cererea făcută de țara mea de a face parte din Spațiul Schengen, proiect în care am investit mult pentru a îndeplini toate cerințele tehnice. Am făcut tot ce trebuia și am făcut și bine, iar Comisia Europeană, Parlamentul European au spus și au repetat acest lucru. de mai multe ori. Si, totuși, nu s-a întâmplat nimic. Iar acum românii se întreabă, după părerea mea pe bună dreptate, DE CE? Care este răspunsul dvs.? Puteți oare indica un orizont real de timp pentru rezolvarea acestei probleme?

Jean-Claude Juncker: Încă din prima zi a mandatului meu, am spus în mod clar că doresc ca acest lucru să se realizeze pe timpul cât voi fi președinte al Comisiei. Opinia Comisiei este că România a îndeplinit toate condițiile necesare aderării la Schengenul. România este pregătită să intre în spațiul Schengen.

Comisia pe care o conduc, și eu personal  vom insista în acest sens. Dar mingea este acum în terenul statelor membre, pentru că, până la urmă, decizia nu o ia Comisia, ci Consiliul - in care statele membre sunt reprezentate - prin vot unanim. Puteți în continuare să contați pe mine că voi  rămâne de partea României. Cred că am dovedit, în anii trecuți, că vom lupta pentru ca românii să beneficieze de drepturi egale în Europa. La fel am procedat în cazul acordului comercial dintre UE și Canada, când i-am solicitat premierului canadian Trudeau să se angajeze că va ridica obligativitatea vizei pentru cetățenii români și bulgari, ca  răspuns la semnarea de către state a acordului comercial. De la 1 mai, faptul că românii pot călători  în Canada fără viză a devenit realitate, și pe bună dreptate. Comisia va face demersuri și va acționa ca un intermediar onest în chestiunea privind aderarea la spațiul Schengen.

De asemenea, aveți și dumneavoastră un rol de îndeplinit: recent, România a făcut importante demersuri bilaterale în relația cu celelalte state membre. Aceasta este abordarea corectă și, dacă România continuă să acționeze în același mod, cred că va adera foarte curând la spațiul Schengen.

Citeste mai mult: adev.ro/oppuiv

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
3,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Mon
1
Tue
1
Wed
2
Thu
1
Fri
2
Arhivă Radio Chișinău