Jason Jay Smart | Statele Unite și țările din vest oferă Republicii Moldova și Ucrainei cel mai mare sprijin de până acum și acest ajutor va continua

  • 17 Iunie 2022 11:37
0%
00:00:00
00:00:00

Statele Unite și țările din vest oferă Republicii Moldova și Ucrainei cel mai mare sprijin de până acum și acest ajutor va continua atât timp, cât aceste țări vor avea rezultate și vor continua cooperarea. Opinia a fost exprimată de strategul politic american Jason Jay Smart, corespondent special pentru Kiyv Post, care a lucrat în Ucraina, Moldova, Kârgâstan și Kazahstan. Într-un interviu oferit pentru Radio Chișinău, acesta a spus că acum este momentul potrivit ca Republica Moldova să ceară mai multă asistență din Vest, inclusiv asistență militară. De asemenea, strategul politic opinează că Republica Moldova trebuie să fie integrată în Uniunea Europeană mai repede, pentru a-și proteja securitatea sa, ceea ce va proteja și securitatea europeană.

-Domnule Smart, dvs lucrați și în Ucraina și aș vrea să vă întreb, din punctul dvs de vedere, cum credeți că s-a transformat societatea ucraineană după acest război?

Războiul a schimbat totul. Acolo unde înainte erau orașe obișnuite, o viață normală, astăzi  este o țară în război. Există frică, anxietate, foarte mulți refugiați. Lanțul de aprovizionare a fost perturbat, multe bunuri lipsesc. Viața de zi cu zi s-a întors cu picioarele în sus.

„În mod natural, în orice societate, oamenii care sunt atacați se unesc împotriva agresorului”

-Ce credeți că a consolidat societatea ucraineană în timpul acestei invazii a Rusiei în Ucraina?

În mod natural, în orice societate, oamenii care sunt atacați se unesc împotriva agresorului. Ei vor să se apere pe ei, să-și apere țara, casele lor și agresiunea rusă este atât de evidentă, încât nu există niciun fel de sprijin public pentru Rusia. Este foarte clar că Rusia nu face nimic pentru a ajuta Ucraina sau pe ucraineni, este un război de agresiune împotriva ucrainenilor.

-Înainte de război, ucrainenii inclusiv, vorbeau despre riscul unei agresiuni. De ce credeți că Statele Unite și Uniunea Europeană nu au acționat mai repede, nu au întreprins măsuri pentru a descuraja invazia rusă, înainte ca aceasta să înceapă?

Ba, cred că au făcut. Adică, președintele Biden a avut câteva adresări naționale, spunând că americanii au informații că agresiunea rusă va avea loc și a vorbit chiar și despre zilele când această agresiune ar începe. În ceea ce privește sancțiunile, acestea se impun după. Înainte de război, mai era opțiunea în care Putin ar fi decis să nu invadeze Ucraina și în acest caz nu ar mai fost sancțiunile. Dar el a ales să continue și să meargă pe calea războiul, nu i-a păsat că vor fi sancțiuni și de aceea vestul a fost nevoit să-i impună sancțiuni dure.

-După invazia rusă în Ucraina, NATO și-a intensificat prezența pe flancul estic. Credeți că astfel de acțiuni ar putea  să oprească Rusia?

Așa cred. Cred că datorită noilor armamente care vor veni din Statele Unite și din Vest, rușilor le va fi foarte dificil în acest război. Cred că aproape 90 la sută din armele inteligente, rachete moderne pe care Rusia le avea, au fost deja folosite, deci rușii nu le mai au practic. Și lipsa de tehnologii cauzată de sancțiuni face imposibil ca Rusia să mai producă alte arme moderne, ceea ce face războiul tot mai dificil pentru Rusia și se va mări și numărul de soldați ruși care își vor muri pe front.

-Statele Unite oferă arme Ucrainei pentru a se apăra de invazia rusă, dar în același timp vedem anumite state din Europa, membre NATO, care evită sau au evitat să transfere Ucrainei armament, de exemplu Germania sau Franța.  Cum credeți că pot influența Statele Unite aceste țări, ca să ofere mai multe arme Kievul?

Este foarte clar că Statele Unite încearcă să le influențeze, dar nu putem face foarte multe în raport cu partenerii noștri: este decizia lor ce să facă. Cred că am fost foarte uniți în cadrul NATO și al aliaților împotriva Rusiei și am sprijinit sancțiunile. Din păcate, a fost mai complicat pentru unele țări ca Franța și Germania să accepte să introducă pașii necesari ca să lupte cu adevărat cu Rusia prin intermediul livrărilor de arme pe care le cere Ucraina. Există mai multe motive pentru asta.

-În această situație de război, Republica Moldova, care este vecină cu Ucraina și cu războiul, este, în mod direct afectată de acest război pornit de Rusia. Oamenilor le este frică că războiul ar putea ajunge și mai aproape de Republica Moldova sau chiar în Moldova. Unii dintre partenerii externi vorbesc despre nevoia de  a oferi arme de apărare Republicii Moldova, dar subiectul este foarte sensibil în societatea noastră. Ce strategie ați recomanda dvs. în acest caz autorităților de la Chișinău?

În mod clar, Republica Moldova ar trebui să caute să primească arme din Vest. Cred că acesta este un lucru vital. Și cred că acum, când țările din vest vor să ofere acest ajutor sau sunt interesate în acordarea acestui ajutor, autoritățile moldovene trebuie să facă tot ce este posibil ca să primească cât mai multe arme, asistență și instruiri din vest, pe cât este posibil.

„De fapt, Rusia distruge tot: și nu-i pasă dacă oamenii sunt ruși sau nu. Dacă ai anumite simpatii față Rusia este imposibil ca acestea să mai rămână, după ce Rusia te distruge pe tine și îți distruge orașul.

-O parte a societății din Republica Moldova are încă acest atașament față de Federația Rusă, în pofida războiului pe care aceasta l-a declanșat în Ucraina.  Care sunt riscurile acestui atașament, în contextul în care războiul este atât de aproape de noi?  Cum ar reacționa această parte a societății în caz de invazie rusă în regiunea transnistreană a Republicii Moldova sau în alte regiuni din Republica Moldova?

Cred că este ceva similar cu ceea ce am văzut în Ucraina. A fost un procentaj al populației ucrainene care avea anumite simpatii față de Rusia înainte de război. După războiul din 2014, unii credeau că poate a fost un incident rău și că Rusia ar putea redeveni un partener obișnuit al Ucrainei, și de când a început războiul actual, ei au înțeles că nu mai există speranță. Înainte de război, cam 45% din oameni avea opinii relativ ok despre relațiile Ucrainei cu Rusia, astăzi vorbim despre 1-2%. Deci, practic aceste opinii pozitive au dispărut. Îmi imaginez că în cazul Moldovei, va fi o situație foarte similară, oamenii vor înțelege că nu pot să aibă o atitudine pozitivă în raport cu Rusia. De fapt, Rusia distruge tot: și nu-i pasă dacă oamenii sunt ruși sau nu. Dacă ai anumite simpatii față Rusia este imposibil ca acestea să mai rămână, după ce Rusia te distruge pe tine și îți distruge orașul.   

„Sprijinul pe care Vestul și SUA îl oferă Ucrainei și acum Republicii Moldova este extrem de mare”

-Să discutăm un pic despre relațiile dintre Republica Moldova și Chișinău. Anterior, secretarul de stat american Antony Blinken a fost la Chișinău, apoi mai mulți congresmeni au vizitat Republica Moldova. Cum ați descrie dvs. relațiile dintre Republica Moldova și SUA, în această situație de război.

Cred că sprijinul pe care Vestul și SUA îl oferă Ucrainei și acum Republicii Moldova este extrem de mare. Nu a fost vreodată atât de mare. Cred că sprijinul va continua multă vreme, dacă aceste țări vor coopera cu vestul și vor continua să aibă rezultate și vor avea în continuare o dorința puternică de a lupta cu agresiunea rusă.

-Și în ce domenii credeți că am putea coopera mai bine cu Statele Unite?

În domeniul militar, desigur. Acum este o mare oportunitate pentru Republica Moldova ca să primească și să ceară asistență din Vest, așa cum s-a întâmplat cu Ucraina înainte de război, asistență din partea serviciilor de inteligență, în aspectul militar.

-Dar în domeniul energetic există posibilități de a lucra împreună?

Da, absolut. Occidentul este interesat să protejeze Moldova și interesele sale. Și cred că este foarte real ca Moldova să poate să facă mai multă jocuri acum cât lumea este concentrată la ceea ce se întâmplă în Ucraina. Este cu adevărat o mare oportunitate să aibă relații mai apropiate cu țările NATO, dar și cu statele membre ale Uniunii Europene.

„Occidentul este interesat să protejeze Moldova și interesele sale. Și cred că este foarte real ca Moldova să poate să facă mai multe jocuri acum cât lumea este concentrată la ceea ce se întâmplă în Ucraina”

-Vorbeați despre mai multe jocuri pe care le-ar putea face Republica Moldova. La ce vă referiți?

Cred că acum un foarte bun argument pe care Moldova îl poate folosi este că este amenințată de Rusia și că are nevoie de ajutor financiar, ajutor militar, suport în domeniul de informații. Este în interesul securității Uniunii Europene, nu doar al securității Moldovei. De aceea, Republica Moldova trebuie să fie integrată în Uniunea Europeană mai repede, pentru a-și proteja securitatea sa, ceea ce va proteja și securitatea europeană.

-Cum ar putea Statele Unite să ajute Republica Moldova în cazul unei invazii ruse, mai ales că Republica Moldova nu este un stat membru NATO?

Nici Ucraina nu e stat membru NATO, dar pur și simplu i-am oferit 43 de miliarde de dolari. Este posibil să se ofere ajutor, nu cred că asta contează. SUA sunt diferite de NATO. Statele Unite au dreptul și responsabilitatea să-și creeze propria politică externă și fac asta, și Statele Unite decid ce se întâmplă în relația bilaterală cu Moldova, aceasta nu are de a face cu NATO sau UE. Este o relație directă dintre Republica Moldova și Statele Unite.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:0,51 m/s
Mon
20
Tue
21
Wed
21
Thu
24
Fri
24
Arhivă Radio Chișinău