Jaroslaw Kaczynski: Un atac cibernetic de mare anvergură lansat din Rusia a vizat clasa politică poloneză

  • 18 Iunie 2021 16:58
Jaroslaw Kaczynski: Un atac cibernetic de mare anvergură lansat din Rusia a vizat clasa politică poloneză

Înalți responsabili politici polonezi au fost vizați recent de un atac cibernetic "de mare anvergură" lansat de pe teritoriul Rusiei, a declarat vineri Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului conservator Lege și Justiție (PiS) aflat la putere în Polonia, informează AFP, citat de AGERPRES.

"Analizele serviciilor noastre și ale serviciilor speciale ale aliaților noștri permit să afirmăm fără echivoc că atacul cibernetic a fost întreprins de pe teritoriul Federației Ruse", a afirmat într-un comunicat Jaroslaw Kaczynski, care este și vicepremier însărcinat cu probleme de securitate națională.

Miercuri, Parlamentul polonez s-a reunit în spatele ușilor închise pentru un discurs al premierului Mateusz Morawiecki despre un val de atacuri cibernetice "fără precedent" a căror țintă a fost recent Polonia, atacuri ce au vizat site-uri informatice ale unor instituții, precum și mail-uri.

"Responsabili de prim rang, miniștri, deputați de diferite orientări politice au fost victime ale acestui atac", a precizat vineri Jaroslaw Kaczynski.

O parte dintre mail-urile private interceptate au apărut apoi pe mesageria Telegram.

Săptămâna trecută, ministrul responsabil cu programul național de imunizare, Michal Dworczyk, a fost victima unui atac cibernetic care a vizat contul său de mail privat. Potrivit mass-media, acesta conținea documente oficiale, dintre care unele secrete, ceea ce ministrul vizat neagă.

Potrivit lui Jaroslaw Kaczynski, atacul cibernetic avea menirea să "destabilizeze țara".

Relațiile ruso-poloneze, în mod istoric unele complicate, trec printr-o escaladare a tensiunilor după anexarea Peninsulei Crimeea de la Ucraina, în 2014, și sprijinul acordat de Moscova președintelui belarus Aleksandr Lukașenko.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:2,06 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău