Japonia: Yoshihide Suga câștigă șefia partidului de guvernământ și îl va înlocui pe Shinzo Abe în funcția de premier

  • 14 Septembrie 2020 10:46
Japonia: Yoshihide Suga câștigă șefia partidului de guvernământ și îl va înlocui pe Shinzo Abe în funcția de premier

Yoshihide Suga, un aliat vechi al premierului în exercițiu Shinzo Abe, a câștigat luni cu o majoritate covârșitoare alegerile interne din Partidul Liberal Democrat (LDP), aflat la guvernare în Japonia, ceea ce îi deschide calea pentru a deveni viitorul prim-ministru, în urma unui vot în parlament programat pentru această săptămână, relatează agențiile internaționale de presă, preluat

În vârstă de 71 de ani, Suga a obținut 377 de voturi, față de 89 de voturi pentru Fumio Kishida, fost ministru de externe, și 68 de voturi pentru Shigeru Ishiba, fost ministru al apărării, cei doi contracandidați ai săi, a anunțat LDP, care a organizat un scrutin închis, limitat la parlamentari și la reprezentanții săi în cele 47 de regiuni ale țării.

Este practic sigur că Suga va fi ales premier la votul parlamentar de miercuri, deoarece LDP are majoritate în camera inferioară a legislativului. El va asigura șefia LDP până în septembrie 2021, când urma să se încheie mandatul lui Abe.

Fost șef de cabinet în timpul mandatului de aproape opt ani al lui Abe, Suga a spus că va continua strategia 'Abenomics' a predecesorului său, care prevede o politică monetară ultrarelaxată, cheltuieli guvernamentale și reforme, și va urma o linie diplomatică centrată pe alianța de securitate cu SUA.

El se va confrunta cu provocări interne imediate precum pandemia de coronavirus și dificultățile economice, dar și cu provocări de lungă durată precum îmbătrânirea populației și rata scăzută a natalității.

Pe plan extern, Suga va trebui să facă față unor provocări precum construirea relațiilor cu învingătorul alegerilor prezidențiale din SUA de la 3 noiembrie și găsirea unui echilibru între contracararea agresivității maritime a Chinei și interdependența economică dintre Tokyo și Beijing.

Există speculații că Suga ar putea convoca alegeri anticipate pentru camera inferioară a parlamentului luna viitoare pentru a-și crește șansele de a câștiga un mandat deplin de trei ani ca șef al LDP la scrutinul intern de anul viitor. Alegerile pentru camera legislativă inferioară trebuie organizate până în octombrie 2021.

Fiu al unui cultivator de căpșuni din nordul Japoniei care și-a început cariera politică în calitate de consilier local, Suga deține din 2012 postul cheie de șef de cabinet, activând ca purtător de cuvânt al guvernului, coordonând politicile executivului și activitatea funcționarilor.

El are imaginea mai mult a unui politician care acționează în spatele scenei, și mai puțin a unui lider de prima linie, însă a avansat în sondajele de opinie după ce și-a anunțat candidatura pentru a-i succeda lui Abe. El a obținut sprijinul majorității facțiunilor LDP.

Shinzo Abe, cel mai longeviv premier japonez, și-a anunțat demisia la sfârșitul lunii august din motive de sănătate, după aproape opt ani de mandat. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău