Japonia va solicita un loc permanent pentru Africa în Consiliul de Securitate al ONU

  • 28 August 2022 18:02
Japonia va solicita un loc permanent pentru Africa în Consiliul de Securitate al ONU

Premierul japonez Fumio Kishida a promis duminică, la summitul Japonia-Africa de la Tunis, că va "repara o nedreptate istorică" prin presiuni pentru obținerea unui loc permanent pentru continentul african în Consiliul de Securitate al ONU, transmite AFP.

Kishida a participat la a opta Conferință Internațională Tokyo pentru Dezvoltarea Africii (TICAD) prin videconferință, de la Tokyo, deoarece a fost testat pozitiv la coronavirus.

El a declarat că Japonia intenționează "să creeze un mediu în care poporul african să poată trăi în pace și securitate, astfel încât continentul să se poată dezvolta.

Anul viitor, când va deține un loc în Consiliul de Securitate, Japonia își va întări parteneriatul cu Africa și va cere o reformă a Organizației Națiuniloir Unite, a mai spus prim-ministrul nipon, anunțând "un moment al adevărului" pentru ONU.

Consiliul de Securitate are 15 membri, din care cinci permanenți - SUA, Rusia, China, Franța și Regatul Unit. Zece locuri sunt ocupate prin rotație de alte state membre ale ONU.

Japonia va finanța ajutoare pentru instruirea polițiștilor, pentru alegeri "echitabile și transparente", pentru controlul frontierelor și pentru buna guvernare judiciară și administrativă în Africa și va numi un ambasador în Cornul Africii, a mai spus Kishida. Pentru regiunea Liptako-Gourma, care se întinde pe teritoriul republicilor Mali, Burkina Faso și Niger, sunt prevăzute 8,3 milioane de dolari în vederea cooperării între populație și autoritățile locale și ameliorarea serviciilor administrative pentru cinci milioane de locuitori.

Premierul a mulțumit Uniunii Africane și ECOWAS (Comunitatea Economică a Statelor din Vestul Africii) pentru medierea în prevenirea conflictelor. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,85
Ploaie moderată
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău