Japonia va începe de joi să deverseze în mare 1 milion de tone de apă radioactivă de la Fukushima. Reacție furioasă de la Beijing

  • 22 August 2023 12:57
Japonia va începe de joi să deverseze în mare 1 milion de tone de apă radioactivă de la Fukushima. Reacție furioasă de la Beijing

Japonia a anunțat marți că joi va începe să deverseze peste 1 milion de tone de apă radioactivă tratată de la centrala nucleară distrusă de la Fukushima, punând în aplicare un plan care a atras critici puternice din partea Chinei, transmite Reuters.

Planul, aprobat în urmă cu doi ani de guvernul japonez ca fiind crucial pentru dezafectarea centralei operate de Tokyo Electric Power Company (Tepco) 9501.T, s-a confruntat, de asemenea, cu critici din partea grupurilor locale de pescari, care se tem de probleme de reputație și de o amenințare la adresa mijloacelor lor de trai, citează Hotnews

„Am cerut Tepco să se pregătească rapid pentru evacuarea apei, în conformitate cu planul aprobat de Autoritatea de reglementare nucleară, și mă aștept ca evacuarea apei să înceapă pe 24 august, dacă și condițiile meteorologice permit acest lucru", a declarat marți dimineață premierul Fumio Kishida.

Anunțul vine la o zi după ce guvernul a afirmat că a obținut „un anumit grad de înțelegere" din partea industriei pescuitului cu privire la deversarea apei, chiar dacă un grup de pescari a declarat că se teme în continuare că daunele aduse reputației lor îi va face să rămână fără mijloace de trai.

„Promit că ne vom asuma întreaga responsabilitate de a ne asigura că industria pescuitului poate continua să își asigure traiul, chiar dacă acest lucru va dura zeci de ani", a declarat luni Kishida.

Japonia a afirmat că eliberarea apei este sigură.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), organismul de supraveghere nucleară al ONU, a dat undă verde planului în iulie, spunând că acesta respectă standardele internaționale și că impactul pe care l-ar avea asupra oamenilor și mediului este „neglijabil”.

Reacție furioasă de la Beijing

Unele țări vecine și-au exprimat scepticismul cu privire la siguranța planului, China fiind cel mai mare critic. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Wang Wenbin, a declarat că Japonia a dat dovadă de egoism și aroganță și că nu a consultat pe deplin comunitatea internațională cu privire la evacuarea apei.

China interzice importurile de fructe de mare din 10 prefecturi din Japonia, inclusiv Fukushima și capitala Tokyo. Importurile de fructe de mare din alte prefecturi sunt permise, dar trebuie să treacă testele de radioactivitate și să aibă dovada că au fost produse în afara celor 10 prefecturi interzise.

Activiștii sud-coreeni au protestat, de asemenea, față de acest plan, deși Seulul a concluzionat, în urma propriului studiu, că eliberarea apei respectă standardele internaționale și a declarat că respectă evaluarea AIEA.

Națiunile din insulele din Pacific au fost divizate în legătură cu această chestiune, având în vedere că în trecut au fost locuri de testare nucleară pentru Statele Unite și Franța.

Premierul Fiji, Sitiveni Rabuka, a emis luni unu comunicat în care a afirmat că susține raportul AIEA, dar a recunoscut că această problemă este controversată în insulele din Pacific.

Kishida a declarat marți că el crede că în comunitatea internațională se răspândește o „înțelegere corectă" a problemei.

Majoritatea elementelor radioactive vor fi filtrate

Japonia spune că apa va fi filtrată pentru a elimina majoritatea elementelor radioactive, cu excepția tritiului, un izotop al hidrogenului care este dificil de separat din apă.

Apa tratată va fi diluată până la niveluri de tritiu mult sub cele aprobate la nivel internațional înainte de a fi eliberată în Pacific.

Apa a fost folosită pentru a răci barele de combustibil de la Fukushima Daiichi, după ce aceasta s-a topit în urma unui accident provocat de un tsunami uriaș care s-a abătut asupra coastei de est a Japoniei în 2011.

Un oficial japonez a declarat că primele rezultate ale testelor efectuate asupra apei de mare după deversare ar putea fi disponibile la începutul lunii septembrie. Japonia va testa, de asemenea, peștii din apele din apropierea centralei și va pune la dispoziție rezultatele testelor pe site-ul ministerului agriculturii.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:2,57 m/s
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău