Japonia va cumpăra o insulă pentru antrenamentele militarilor americani

  • 02 Decembrie 2019 12:45
Japonia va cumpăra o insulă pentru antrenamentele militarilor americani

Japonia a anunțat luni că va cumpăra o insulă nelocuită în larg, în partea de sud-vest, la prețul de 132 de milioane de euro, pentru a instala un centru de antrenament pentru armata americană, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Tokio și Washington au căzut de acord în 2011 pentru a muta acest centru de formare de piloți pentru avioane de vânătoare americane în insula Mageshima, situată la circa 30 de kilometri de marea insulă sudică Kyushu.

Vineri a fost încheiat un acord pentru achiziționarea insulei Mageshima, "după discuții între Ministerul Apărării și dezvoltatorul imobiliar care deține cea mai mare parte din insulă", a precizat purtătorul de cuvânt al guvernului japonez, Yoshihide Suga.

Operațiunile de antrenament aerian american se desfășoară în prezent pe insula Iwo Jima, la circa 1.200 km sud de Tokio.

Washingtonul a cerut mutarea, invocând că Iwo Jima, locul unde s-a desfășurat o luptă-cheie în Al Doilea Război Mondial, este prea departe de baza militară americană de la Iwakuni (vest) unde sunt staționate avioanele de vânătoare.

Suga a precizat că centrul de antrenament pentru aterizare va fi construit "la o dată viitoare", adăugând că nu poate oferi detalii suplimentare din cauză că achiziția nu este finalizată.

Trupele japoneze sunt limitate la funcții de apărare, în virtutea Constituției pacifiste a acestei țări care depinde astfel în mare parte de SUA pentru a-și garanta securitatea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:1,03 m/s
Sun
19
Mon
16
Tue
17
Wed
20
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău