Japonia va continua să investească în sistemul de sănătate și educație din Republica Moldova

  • 22 Noiembrie 2016 09:50
Japonia va continua să investească în sistemul de sănătate și educație din Republica Moldova

Japonia va continua să acorde sprijin Republicii Moldova în procesul de modernizare a sistemului de sănătate și educație, a agriculturii și industriei.

Totodată, va susține ferm procesul de integrare europeană a Republicii Moldova. Astfel de angajamente ale oficialilor niponi au fost confirmate de ambasadorul moldovean la Tokyo, Vasile Bumacov, într-un interviu pentru IPN.

„Acum continuă implementarea creditului de 60 de milioane de dolari oferit de Japonia pentru înzestrarea instituțiilor medicale cu utilaj performant. Există și proiecte de susținere a instituțiilor din domeniul educațional, a întreprinderilor mici și mijlocii, proiecte de producere a energiei din surse regenerabile și altele”, a specificat diplomatul.

În luna iunie a anului curent, Agenția Japoneză de Cooperare Internațională (JICA) a delegat o misiune în Moldova cu scopul identificării domeniilor eligibile pentru viitoarea colaborare. Ca rezultat, pentru finanțarea proiectelor au fost selectate următoarele domenii: activitatea întreprinderilor mici și mijlocii, medicina, agricultura – considerate cu potențial mai mare de dezvoltare și capacitați de utilizare eficientă a fondurilor.

Vasile Bumacov a accentuat că Japonia este gata să ofere și credite preferențiale pentru dezvoltare, la cele mai bune condiții, în special pentru renovarea stațiilor de epurare. Cu părere de rău, nu au fost găsite deocamdată  instituții naționale interesate în acest domeniu, chiar dacă se aruncă în Nistru murdărie și ape reziduale cu miile de tone, notează ambasadorul.

În opinia sa, prezența companiilor nipone în Moldova poate servi și ca un barometru al climatului investițional. „În următoarea etapă de implementare a proiectelor va trebui să atragem o atenție mai mare la implicarea întreprinderilor mici și mijlocii japoneze. În rezultat, specialiștii niponi vor avea oportunitatea de a evalua potențialul real al țării noastre de asimilare a investițiilor și să încurajeze lansarea afacerilor profitabile în Republica Moldova”, a mai spus diplomatul.

Vasile Bumacov e de părere că lansarea afacerilor în domeniul industrial, producerea de utilaj modern și tehnologii ar fi un mare succes pentru Moldova. Mai ales, a evidențiat importanța producerea utilajului și tehnologiilor pentru industria alimentară și agricultură. Un alt domeniu ține de sporirea capacitaților de sortare și ambalare a produselor moldovenești pentru a pătrunde pe piețe noi, chiar și cea niponă.

Vasile Bumacov a menționat că oportunități sunt foarte multe, important este să existe climat investițional pozitiv și să se găsească parteneri de nădejde.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău