Japonia va aloca mai mulți bani pentru menținerea trupelor americane pe teritoriul său

  • 06 Decembrie 2021 11:22
Japonia va aloca mai mulți bani pentru menținerea trupelor americane pe teritoriul său

Japonia își va crește contribuția financiară pentru menținerea trupelor americane pe teritoriul său începând cu 2022, potrivit unor surse diplomatice, o creștere ce a generat divergențe încă din perioada administrației Trump, informează luni EFE, potrivit DIGI24.ro.

Este de așteptat ca acordul care va preciza cuantumul majorării să fie convenit înainte ca guvernul premierului Fumio Kishida să prezinte la sfârșitul acestei luni proiectul său de buget general pentru anul fiscal care va începe în Japonia pe 1 aprilie 2022, potrivit agenției de știri Kyodo, notează sursa citată

Conform unor surse, Japonia consideră că este necesar să își mărească într-o oarecare măsură contribuția în cadrul pactului bilateral pentru a suporta costurile desfășurării trupelor americane pe teritoriul său, care a fost prelungită anul acesta, pentru a-și consolida alianța în fața unor posibile amenințări regionale precum cele din partea Chinei.

Reprezentanții ambelor țări au reluat negocierile în acest sens după vizita premierului Kishida la Washington în noiembrie și studiază în prezent valoarea creșterii contribuției.

Conform condițiilor actuale ale pactului, valoarea contribuției Japoniei este de 1.785 milioane dolari pentru acoperirea cheltuielilor ce includ servicii publice și salarii ale personalului japonez din bazele militare americane din arhipelag.

Tokio a încercat să evite sau să reducă la minimum orice creștere a acestei contribuții din cauza situației sale financiare complexe, în timp ce Washingtonul a cerut o creștere având în vedere reapariția tensiunilor în regiunea indo-pacifică, în special ca urmare a întăririi puterii Beijingului și a dezvoltării arsenalului său militar de către regimul nord-coreean.

Presiunea asupra Japoniei de a-și crește contribuția s-a accentuat în mandatul fostului președinte Donald Trump, care a fost foarte critic față de condițiile unor înțelegeri similare cu alte țări din regiune, precum Coreea de Sud, căreia i-a cerut să își crească semnificativ contribuția.

Fostul consilier american pentru securitate națională, John Bolton, a povestit într-o carte despre intenția lui Donald Trump ca Japonia să își majoreze contribuția de peste patru ori.

Japonia găzduiește aproximativ 55.000 de militari americani și personal auxiliar, în majoritate staționați în arhipelagul Okinawa.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:5,14 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău