Japonia susține sporirea rezilienței și competitivității Republicii Moldova

  • 11 Iulie 2023 09:13
Japonia susține sporirea rezilienței și competitivității Republicii Moldova

Guvernul Japoniei îi va oferi Guvernului Republicii Moldova prin intermediul JICA un împrumut concesional în sumă de până la 13,5 miliarde yeni japonezi, echivalentul a circa 100 de milioane de dolari. Asistența bugetară este pentru atenuarea impactului agresiunii militare a Federației Ruse împotriva Ucrainei asupra cetățenilor moldoveni și persoanelor strămutate din Ucraina. De asemenea, banii sunt destinați pentru susținerea reformelor în Moldova pentru sporirea rezilienței economice și competitivității țării, transmite IPN.

În cadrul unei ceremonii, ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Yamada Yoichiro, și ministra finanțelor, Veronica Sirețeanu, au efectuat schimbul de note pentru realizarea „Împrumutului de politici de dezvoltare întru redresarea economică”. În cadrul aceluiași eveniment, vicepreședintele senior al Agenției Japoneze pentru Cooperare Internațională (JICA), Ando Naoki, și ministra finanțelor au semnat acordul de împrumut pentru realizarea programului respectiv.

În baza acestor tratate, Guvernul Japoniei îi va oferi Guvernului Republicii Moldova un împrumut concesional în sumă de până la 13,5 miliarde yeni japonezi, pe termen de 40 de ani, cu o perioadă de grație de 10 ani, la o rată a dobânzii egală cu TORF (Tokyo Term Risk Free Rate) + 1,3 % anual.

„Japonia dorește să continue colaborarea cu guvernul și cu cetățenii Moldovei pentru promovarea integrării cu Europa și pentru depășirea provocărilor generate de invazia Rusiei în Ucraina. Suntem alături de Moldova în efortul său de a construi un viitor democratic, prosper și sigur ”, a declarat Yamada Yoichiro, citat într-un comunicat de presă al Ambasadei.

„În calitate de membru al comunității internaționale, JICA își arată respectul sincer pentru eforturile extraordinare pe care Guvernul și poporul Moldovei le-au depus de la declanșarea crizei din Ucraina. Prin acest împrumut, sprijinim eforturile neobosite ale Guvernului Republicii Moldova de răspuns la această criză și de reformă instituțională”, a remarcat Ando Naoki, vicepreședinte senior al Agenției Japoneze pentru Cooperare Internațională.

„Acest suport financiar va fi utilizat pentru finanțarea necesităților bugetului de stat pe anul 2023, fiind direcționat spre sprijinirea reformele politice și instituționale ale Republicii Moldova, construirea rezilienței și creșterea competitivității pentru a reduce vulnerabilitățile la șocuri viitoare, contribuind astfel la promovarea stabilizării economice și eforturile de dezvoltare ale Republicii Moldova ” a precizat ministra finanțelor, Veronica Sirețeanu.

Pe parcursul ultimilor ani, Japonia a finanțat mai multe proiecte în domeniul îmbunătățirii calității vieții și promovării dezvoltării economice sustenabile în Moldova, printre care și proiectul de modernizare a tehnicii și echipamentului agricol în sumă de 2,1 miliarde yeni japonezi. La fel este vorba despre programul de dezvoltare economică și socială, care a oferit utilajele medicale în sumă de 100 de milioane de yeni japonezi, precum și proiectul pentru îmbunătățirea echipamentelor de prevenire a incendiilor în sumă de 1,6 miliarde de yeni japonezi. De asemenea, au fost finanțate Programul de consolidare a sistemului medical în sumă de 1 miliard de yeni japonezi, Programul de granturi în domeniul securității umane „Kusanone” în sumă de aproximativ 215 milioane de yeni japonezi în perioada dintre 2019 și 2022 etc.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,14 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău