Japonia pregătește o întrevedere între premierul nipon Shinzo Abe și liderul nord-coreean Kim Jong Un

  • 14 Iunie 2018 09:15
Japonia pregătește o întrevedere între premierul nipon Shinzo Abe și liderul nord-coreean Kim Jong Un

Japonia pregătește o întrevedere între premierul nipon Shinzo Abe și liderul nord-coreean Kim Jong Un, după summitul americano-nord-coreean de săptămâna aceasta, informează mai multe mass-medie japoneze, citate joi de AFP.

Tokyo, prins din scurt în intensul balet diplomatic din ultimele luni și rămas la distanță, vrea în prezent să trateze direct cu Phenianul problema etnicilor japonezi răpiți de agenți nord-coreeni în anii 1970 și 1980, subiect pe care îl consideră o prioritate.

Oficialii niponi iau în calcul mai multe scenarii, printre care cel al unei vizite a lui Abe la Phenian, în august, notează joi cotidianul Yomiuri Shimbun, evocând de asemenea o posibilă întrevedere în marja unui forum economic prevăzut să aibă loc în septembrie în Extremul Orient rus.

Mai multe mass-media din Japonia informau că liderul nord-coreean s-a arătat gata să aibă o întrevedere cu Abe, marți, în timpul întâlnirii sale istorice cu președintele american Donald Trump, la Singapore. La rândul său, Abe a declarat deja public că dorește o întrevedere directă cu liderul nord-coreean pentru a rezolva problema persoanelor răpite.

"Dacă vizita la Phenian, în august, se va dovedi dificilă", Abe ar putea avea o întâlnire cu liderul nord-coreean Kim Jong-Un în marja Forumului Economic Estic prevăzut la Vladivostok, în perioada 11-13 septembrie, notează Yomiuri.

Purtătorul de cuvânt al guvernului japonez, Yoshihide Suga, a refuzat să comenteze aceste informații: "Nimic nu s-a decis deocamdată", a declarat acesta joi. "Dacă un summit Japonia-Coreea de Nord are loc, este extrem de important ca el să ducă la rezolvarea unor probleme legate de programul nuclear, de rachete și mai ales de cea a răpirilor" (de cetățeni niponi), a adăugat el.

Funcționari ai Ministerului nipon al Afacerilor Externe prevăd la rândul lor convorbiri cu responsabili nord-coreeni, cu ocazia unei conferințe asupra securității, desfășurată săptămâna aceasta în Mongolia, raportează presa japoneză.

Problema persoanelor răpite în Japonia în anii 1970 și 1980 pentru a forma în Coreea de Nord spioni în cultura și limba japoneză subminează puternic relațiile dintre cele două țări.

Abe urmează să se întâlnească joi cu membri ai familiilor persoanelor răpite și să se angajeze în fața lor să rezolve această problemă.

Donald Trump a declarat marți că a abordat subiectul cu liderul nord-coreean, însă această problemă, la fel ca cea a rachetelor capabile să atingă Japonia, nu figurează în documentul semnat la Singapore de către cei doi lideri, în care ei se angajează să conlucreze în favoarea unei "denuclearizări complete în peninsula coreeană".

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
10,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,6 m/s
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău