Japonia l-a proclamat în mod oficial pe prințul Fumihito drept moștenitor al Tronului Crizantemelor

  • 08 Noiembrie 2020 11:31
Japonia l-a proclamat în mod oficial pe prințul Fumihito drept moștenitor al Tronului Crizantemelor

Japonia l-a proclamat în mod oficial pe prințul moștenitor Fumihito - care folosește după căsătoria sa din 1990 titlul de prințul Akishino - drept ocupantul primului loc în ordinea de succesiune la Tronul Crizantemei, duminică, la un an și jumătate după ce fratele lui mai mare, Naruhito, a devenit împărat, după abdicarea tatălui lor, Akihito, informează DPA, potrivit Agerpres.

În cadrul unei ceremonii organizate la Palatul Imperial din Tokyo, împăratul Naruhito, care a urcat pe tron în mai 2019, l-a declarat pe Fumihito drept prinț moștenitor al tronului Japoniei.

"Mă voi gândi cu sinceritate la responsabilitățile mele de prinț moștenitor și îmi voi îndeplini îndatoririle ce îmi revin", a declarat prințul Fumihito, în vârstă de 54 de ani, care a purtat o robă tradițională portocalie, în fața fratelui său mai mare, împăratul Naruhito, în vârstă de 60 de ani, și a soției acestuia, împărăteasa Masako.

Inițial, ceremonia ar fi trebuit să aibă loc în luna aprilie, dar a fost amânată din cauza pandemiei de coronavirus. Cei mai mulți dintre participanții prezenți la ceremonia de duminică au purtat măști sanitare.

 


Foto: (c) Carl Court POOL / EPA


Prințesa Aiko, în vârstă de 18 ani, singurul copil al actualului cuplu imperial nipon, nu are dreptul să moștenească tronul, întrucât acest drept revine doar bărbaților, potrivit legislației care reglementează succesiunea în cadrul Casei Imperiale a Japoniei.

Soția prințului Fumihito a născut un băiat, Hisahito, în 2006. Prințul Fumihito este unul dintre cei doar trei moștenitori ai tronului, alături de Hisahito, în vârstă de 14 ani, și de prințul Hitachi, în vârstă de 84 de ani, fratele mai tânăr al împăratului emerit Akihito, potrivit Reuters.

Japonia nu intenționează deocamdată să schimbe legile în vigoare pentru a permite femeilor să urce pe Tronul Crizantemei, deși sondajele de opinie arată că majoritatea cetățenilor niponi ar fi de acord cu această modificare.

Familia imperială reflectă fenomenul de scădere și de îmbătrânire a populației Japoniei. Numărul membrilor familiei imperiale a scăzut de la 24 la 18 după 2005, când singura fiică a fostului împărat, prințesa Nori, și-a pierdut statutul oficial după ce s-a căsătorit cu un bărbat născut în afara cercurilor aristocrate nipone.

Femeile ca ea trebuie să renunțe la statutul lor de membru al casei imperiale dacă se căsătoresc cu bărbați din afara aristocrației.

În aprilie 2019, împăratul Akihito a renunțat la tron, punând astfel capăt domniei sale de 30 de ani și marcând prima abdicare înregistrată în ultimii 202 ani din istoria Japoniei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău