Japonia își relaxează politica de imigrare pentru absolvenții străini

  • 28 Mai 2019 15:22
Japonia își relaxează politica de imigrare pentru absolvenții străini

Agenția niponă pentru imigrație a anunțat marți deschiderea sectoarelor de afaceri străinilor, care vor putea lucra după ce termină facultatea sau își finalizează studiile postuniversitare în Japonia, pe fondul deficitului de personal cu care se confruntă statul asiatic, transmite Kyodo,preluat de Agerpres.

Conform unei notificări revizuite a Ministerului Justiției, care va intra în vigoare pe data de 30 mai, absolvenții de facultate străini vor putea lucra în restaurante, magazine și fabrici, având înscris pe statutul lor de rezidență: "Activități desemnate". Până acum, acești absolvenți aveau nevoie de o viză specială și nu puteau lucra în sectorul serviciilor sau în fabrici.

Agenția a precizat că noul statut revizuit "Activități desemnate" va fi emis cu condiția ca studenții sau absolvenții să cunoască limba japoneză, să lucreze cu normă întreagă, iar salariile lor să fie egale sau mai mari decât cele ale cetățenilor niponi.

Din cauza deficitului de forță de muncă, provocat de îmbătrânirea rapidă a populației și scăderea numărului de nașteri, Japonia își sporește eforturile de a aduce mai mulți angajați din străinătate.

Imigrarea nu a fost niciodată încurajată în Japonia, iar decizia autorităților constituie o schimbare majoră și totodată controversată, consideră analiștii. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău