Japonia intenționează să cumpere o insulă nelocuită pentru a fi folosită ca loc de antrenament pentru aeronave militare

  • 09 Ianuarie 2019 15:28
Japonia intenționează să cumpere o insulă nelocuită pentru a fi folosită ca loc de antrenament pentru aeronave militare

Japonia intenționează să cumpere o insulă nelocuită din sud-vestul arhipelagului nipon pentru a fi folosită ca loc de antrenament pentru aeronave militare americane, a anunțat miercuri o sursă guvernamentală citată de Kyodo.

Planul de utilizare a insulei Mage, din prefectura Kagoshima, ca bază de antrenament militar există din 2007, iar în prezent negocierile cu proprietarul insulei sunt în stadiul final, guvernul așteptându-se ca tranzacția să se încheie în martie, la un preț de circa 16 miliarde de yeni (146 milioane dolari), a menționat sursa citată.

În prezent, aeronavele militare americane exersează aterizarea pe portavioane pe insula Iwoto, aflată la circa 1200 sud de Tokyo. Transferul acestui tip special de antrenament pe insula Mage survine după transferul finalizat anul trecut al avioanelor de luptă de la baza forțelor navale ale SUA de la Atsugi, situată la sud-vest de Tokyo, în prefectura Kanagawa, la facilitatea de la Iwakuni, din prefectura vestică Yamaguchi.

Mage, o insulă de circa 8 kilometri pătrați deținută în prezent de o companie de dezvoltare imobiliară cu sediul la Tokyo, a devenit candidat pentru găzduirea unei facilități de exersare a aterizărilor pe portavion în baza acordului de "realiniere" a forțelor încheiat între Japonia și SUA în iunie 2011. Negocierile s-au prelungit, inițial proprietarul cerând 40 de miliarde de yeni.

Purtătorul de cuvânt guvernamental Yoshihide Suga a confirmat miercuri în cadrul unei conferințe de presă că Mage este un sit potențial pentru o nouă bază a Forțelor de autoapărare nipone și pentru exersarea aterizărilor, "pentru a întări apărarea Japoniei în zonele sud-vestice". "Ne vom ocupa de construirea unei facilități permanente pe insulă cât mai curând posibil", a spus oficialul nipon.

Japonia are în vedere folosirea insulei Mage pentru exerciții ale aeronavelor Osprey desfășurate în prezent la baza Futenma din Okinawa, iar Ministerul nipon al apărării a alocat circa 600 milioane de yeni în anul fiscal 2019 (circa 5.500.000 dolari) pentru a analiza impactul de mediu al acestui transfer, menționează Kyodo.

Locuitorii din orașul Nishinoomote, în a cărui administrare se află insula Mage, și-au exprimat preocuparea în legătură cu poluarea sonoră și accidentele care ar putea fi provocate de antrenamentele aeronavelor.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău