Japonia | Împăratul Akihito va renunța la tron în cadrul unui ritual tradițional organizat marți
-
29 Aprilie 2019 12:59
Împăratul Akihito va renunța marți la Tronul Crizantemei, marcând astfel prima abdicare înregistrată în ultimele două secole în Japonia. Succesiunea imperială va însemna totodată începutul unei noi ere pentru această țară, în care există cea mai veche monarhie din lume, relatează DPA.
În Japonia va fi organizat un ritual tradițional la Palatul Imperial din centrul orașului Tokyo, pe 30 aprilie, în timpul căruia împăratul Akihito va renunța la tron, după o domnie de 30 de ani.
În cadrul ceremoniei, împăratul nipon, în vârstă de 85 de ani, va purta o ținută tradițională și va semnala strămoșilor decizia lui de abdicare. Aceasta va fi prima abdicare înregistrată în Japonia după ce împăratul Kokaku a renunțat la tron în 1817.
Akihito a preluat tronul pe 8 ianuarie 1989 la vârsta de 55 de ani, după moartea tatălui său, împăratul Hirohito, în numele căruia Japonia a luptat și a pierdut Al Doilea Război Mondial.
Aproximativ 300 de persoane, inclusiv prim-ministrul Shinzo Abe și cabinetul său de miniștri, vor participa la ceremonia de marți, în timpul căreia premierul țării își va exprima gratitudinea față de împăratul Akihito, a anunțat Guvernul de la Tokyo.
În ziua următoare, pe 1 mai, va fi organizată o a doua ceremonie, în care care prințul moștenitor Naruhito, fiul cel mare al lui Akihito, va urca pe tron și va moșteni însemne imperiale tradiționale, precum o sabie sacră și o bijuterie, considerate o dovadă a succesiunii sale.
Naruhito consideră că discuțiile cu publicul larg au reprezentat "un stâlp important" al rolului său oficial și a precizat că va continua să aibă astfel de discuții și după ce va deveni împărat.
Publicul nipon va avea ocazia de a-i vedea pe viitorul împărat, soția lui - prințesa Masako, în vârstă de 55 de ani - și pe alți membri ai familiei imperiale pe data de 4 mai, când ei vor apărea într-un balcon al Palatului Imperial pentru a saluta mulțimea, a precizat Agenția Casei Imperiale.
Împăratul Akihito și împărăteasa Michiko, care după abdicare vor deveni împărat emerit respectiv împărăteasă emerită, nu vor participa probabil la acel eveniment.
Pentru Japonia, ascensiunea pe tron a împăratului Naruhito înseamnă debutul unei noi ere. Cu o lună înainte de acest eveniment, guvernul de la Tokyo a anunțat că viitoarea eră imperială se va numi "Reiwa".
Președintele american Donald Trump și soția lui, Melania, vor călători în Japonia luna viitoare și vor deveni primii oaspeți care vor ajunge în această țară într-o vizită de stat după întronarea lui Naruhito.
Mai târziu în acest an, guvernul japonez va invita diverși oaspeți din 195 de țări care vor participa la evenimente ce vor fi organizate pentru a celebra întronarea împăratului Naruhito.
Date importante din viața împăratului japonez Akihito
Jurnaliștii de la AFP au publicat recent un rezumat ce conține evenimente importante din viața împăratului japonez Akihito.
23 decembrie 1933: Se naște Akihito, primul dintre cei doi fii ai împăratului Hirohito și împărătesei Nagako, care au avut în total șapte copii.
1945: Hirohito anunță pe 15 august capitularea fără condiții a Japoniei în Al Doilea Război Mondial, după bombardamentele nucleare americane de la Hiroshima și Nagasaki și intrarea în război a Uniunii Sovietice. Constituția adoptată în 1947 retrage împăratului orice rol politic.
1952: Akihito devine prinț moștenitor.
1959: Se căsătorește cu Michiko Shoda, o femeie fără origini aristocrate și fiică a unui industriaș bogat. În anul următor se naște primul dintre cei trei copii ai lor, viitorul împărat Naruhito.
1989: Devine împărat după moartea tatălui său, pe 7 ianuarie. Ceremonia de întronare s-a desfășurat în anul următor.
1992: Vizitează China, unde își exprimă, într-un discurs care a făcut istorie, "durerea profundă" față de amintirea "momentelor grele îndurate de populația chineză din cauza Japoniei" în timpul războiului.
2011: Pe 16 martie, a susținut o alocuțiune televizată excepțională, adresată unei populații aflate în stare de șoc după un tsunami produs în nord-estul Japoniei, în urma căruia au murit aproximativ 18.500 de persoane și care a lovit centrala nucleară de la Fukushima.
2012: La vârsta de 78 de ani, a suferit în luna februarie un pontaj coronarian, încredințând pentru scurtă vreme îndatoririle sale oficiale prințului moștenitor Naruhito. Împăratul nipon suportase deja în 2003 o operație chirurgicală cauzată de un cancer la prostată.
2015: Akihito exprimă "remușcări profunde" pentru Al Doilea Război Mondial cu ocazia ceremoniei ce a marcat împlinirea a 70 de ani de la încheierea conflagrației.
2016: Într-o alocuțiune televizată, împăratul nipon s-a declarat preocupat de capacitatea lui de a se achita de obligațiile sale oficiale, deschizând astfel calea spre o dezbatere despre posibila lui abdicare. Guvernul a anunțat apoi că împăratul Akohito se va retrage de pe tron pe 30 aprilie 2019.
Sursa: Agerpres