Japonia a marcat 73 de ani de la atacul nuclear de la Nagasaki
-
09 August 2018 11:25
Japonia a adus joi un omagiu victimelor atacului nuclear lansat în urmă cu 73 de ani de Statele Unite asupra orașului Nagasaki, în ultimele zile ale celui de-al Doilea Război Mondial.
Circa 5.800 de persoane, între care și supraviețuitori ai atacului, secretarul general al ONU Antonio Guterres și premierul nipon Shinzo Abe au participat la ceremonia anuală.
Participanții au ținut un minut de reculegere la ora 11:02 (02:02 GMT), momentul exact când în urmă cu 73 de ani a fost lansată bomba atomică având numele de cod Fat Man dintr-un bombardier B-29 asupra orașului port din sud-vestul Japoniei.
Aproximativ 74.000 de persoane au murit din cauza efectelor bombei până la sfârșitul anului 1945.
"Din păcate, 73 de ani mai târziu, există încă teama unui război nuclear", a declarat Antonio Guterres, devenit primul secretar general al ONU care a participat la evenimentul anual de la Nagasaki.
"Statele care dețin arme nucleare cheltuiesc sume mari de bani pentru a-și moderniza arsenalele. Peste 1,7 trilioane de dolari au fost cheltuiți în 2017 pe arme și armament - cea mai mare sumă de la sfârșitul Războiul Rece", a mai spus Guterres.
"Între timp, procesele de dezarmare au încetinit și chiar s-au oprit. Multe state și-au arătat frustrarea prin adoptarea Tratatului de Interzicere a Armelor Nucleare anul trecut", a amintit el.
La ceremonia de joi, primarul orașului Nagasaki, Tomihisa Taue, a cerut guvernului japonez să semneze tratatul și "să-și îndeplinească obligația morală de a conduce lumea spre denuclearizare".
Ceremonia de comemorare a atacului de la Nagasaki are loc la două luni după ce președintele american Donald Trump și liderul nord-coreean Kim Jong Un au ajuns la un acord privind "denuclearizarea completă a Peninsulei Coreene" în cadrul summitului din Singapore, deși acordul a fost criticat pentru lipsa detaliilor.
Atacul nuclear asupra Nagasaki s-a produs la trei zile după ce o primă bombă atomică a fost lansată asupra orașului Hiroshima din vestul Japoniei.
Printre cei uciși și răniți în atacurile nucleare americane asupra celor două orașe nipone s-au numărat zeci de mii de coreeni, studenți din China și din Asia de Sud-Est și prizonieri de război americani și europeni.
Atacurile nucleare au sporit presiunea asupra Japoniei de a capitula, ceea ce s-a întâmplat pe 15 august 1945.
Sursa: AGERPRES