Japonia a comemorat, la Hiroshima, primul atac nuclear din istorie

  • 06 August 2020 08:06
Japonia a comemorat, la Hiroshima, primul atac nuclear din istorie

Japonia a comemorat joi primul atac nuclear din istorie, care a avut loc în urmă cu 75 de ani la 6 august 1945 la Hiroshima, în contextul particular al pandemiei de coronavirus ce a forțat limitarea în acest an a omagiilor aduse victimelor, relatează France Presse, potrivit Agerpres.

Supraviețuitori ai bombei atomice, descendenți ai victimelor, prim-ministrul japonez Shinzo Abe și câțiva reprezentanți oficiali străini au participat la principala ceremonie de comemorare, la începutul dimineții la Hiroshima (vestul Japoniei), majoritatea purtând măști.

Foto: (c) DAI KUROKAWA / EPA


Marele public, pe de altă parte, nu a fost invitat la eveniment din cauza COVID-19 și a trebuit să se mulțumească să urmărească ceremonia online. Alte evenimente au fost complet anulate, inclusiv ceremonia lumânărilor plutitoare de la Hiroshima, de la căderea nopții în fiecare 6 august în memoria victimelor.
 

Foto: (c) DAI KUROKAWA / EPA


O rugăciune tăcută a avut loc la ora locală 8.15 (miercuri 23.15 GMT), marcând momentul exact când bomba atomică a explodat pe cerul Hiroshimei în urmă cu 75 de ani.

"Nu trebuie să permitem niciodată repetarea acestui trecut dureros", a declarat într-un discurs primarul orașului, Kazumi Matsui.
 

Foto: (c) JUI / EPA


"Mă angajez să fac tot posibilul pentru a asigura o lume fără arme nucleare și o pace durabilă", a promis la rândul său Abe, care a fost adesea criticat pentru intenția sa de a revizui constituția pacifistă a Japoniei.

Bomba "Little Boy" a făcut aproximativ 140.000 de morți la Hiroshima. Multe victime au fost ucise pe loc și multe altele au murit din cauza rănilor sau a radiațiilor în săptămânile și lunile care au urmat.

Trei zile mai târziu, o a doua bombă atomică americană a fost lansată asupra Nagasaki (sud-vest), provocând încă 74.000 de morți.

Aceste două bombe de o putere distructivă fără precedent la acea vreme au îngenuncheat Japonia: pe 15 august 1945, împăratul Hirohito a anunțat capitularea în fața Aliaților, marcând astfel sfârșitul Celui de-Al Doilea Război Mondial.
 

Foto: (c) DAI KUROKAWA / EPA


Cu toate acestea, istoricii continuă să dezbată dacă acest atac nuclear dublu chiar a salvat mai multe vieți prin precipitarea sfârșitului conflictului.

Foto: (c) DAI KUROKAWA / EPA


Mulți consideră crime de război atacurile nucleare de la Hiroshima și Nagasaki, din cauza amplorii fără precedent a devastării și a numărului mare de victime civile.

 

Statele Unite nu și-au cerut niciodată oficial scuze. Dar în 2016, Barack Obama a devenit primul președinte american în funcție care s-a dus la Hiroshima, unde a adus un omagiu victimelor și a chemat la o lume fără arme nucleare. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
9,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:6,69 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău