Japonia a anunțat sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei. Măsurile vizează sectorul financiar și exporturile de componente electronice

  • 25 Februarie 2022 10:22
Japonia a anunțat sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei. Măsurile vizează sectorul financiar și exporturile de componente electronice

Japonia a anunțat vineri sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei pentru invazia din Ucraina, măsuri care vor viza sectorul financiar și exporturile de componente electronice. "Vom avea un răspuns puternic", a reacționat ambasadorul Rusiei, Mihail Galuzin, într-o conferință de presă la Tokyo.

Ambasadorul Rusiei, Mihail Galuzin, a spus că "regretă profund" măsurile "contraproductive" luate de Japonia, a treia forță economică din lume, împotriva țării sale, scrie digi24.ro.

În plus față de primele sancțiuni anunțate miercuri, noile măsuri adoptate de Tokyo "cuprind înghețarea unor active și suspendarea eliberării de vize pentru persoane și organizații ruse", a anunțat vineri premierul nipon Fumio Kishida, după o reuniune online a liderilor din G7, grupul celor mai industrializate șapte țări.

Kishida a anunțat de asemenea o serie de sancțiuni "în sectorul financiar, precum înghețarea activelor vizând instituții financiare ruse", dar și măsuri "asupra exporturilor spre organizații ruse legate de arme" și asupra "unor bunuri de folosință generală cum ar fi semiconductorii și articolele care figurează pe o listă restrânsă bazată pe acorduri internaționale", fără a oferi deocamdată mai multe detalii. Semiconductorii sunt componente electronice esențiale ale unor produse de larg consum, de la mașini și console de jocuri video la smartphone-uri, în prezent existând o penurie a lor la nivel mondial.

SUA au anunțat de asemenea controale asupra exporturilor de componente sensibile spre Rusia. Premierul japonez a cerut Rusiei "să își retragă imediat trupele" din Ucraina "și să respecte dreptul internațional". Anterior, președintele american Joe Biden a anunțat pe Twitter că liderii din G7 au căzut de acord asupra unor sancțiuni "devastatoare" împotriva Rusiei, ca reacție la atacul asupra Ucrainei.

Kishida a condamnat joi ferm "invazia rusă", despre care a spus că "zguduie bazele ordinii internaționale", și a precizat că Tokyo "își va coordona eforturile cu cele ale comunității internaționale, printre care și SUA", cu care Japonia are o alianță strânsă.

Relațiile dintre Rusia și Japonia sunt complicate: cele două state nu au semnat niciodată un tratat de pace după cel de-Al Doilea Război Mondial, din cauza unei dispute teritoriale asupra a patru mici insule din Arhipelagul Kurile, învecinată cu insula Hokkaido, în nordul Japoniei.

Aceste insule au fost preluate de armata sovietică în ultimele zile ale războiului și de atunci nu au fost niciodată restituite Japoniei, care le numește "Teritoriile din Nord".   

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:90 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
15
Thu
8
Fri
9
Arhivă Radio Chișinău