Janis Mazeiks: Reformarea justiției și combaterea corupției reprezină elementele fondatoare pentru orice democrație care vrea dă devină parte a UE
-
10 Septembrie 14:07
Inițiativele legislative în domeniul justiției sunt menite să întărească independența judecătorilor și eficiența sistemului judiciar, a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu la Forumul „Reformarea Justiției și Combaterea Corupției” care a început astăzi la Chișinău. În cadrul evenimentului, ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks, a reafirmat sprijinul pentru consolidarea unui sistem judiciar independent și imparțial, subliniind importanța reformei în contextul aspirațiilor de integrare europeană ale Rep. Moldova, transmite Radio Chișinău.
În deschiderea evenimentului, președintele Parlamentului, Igor Grosu, s-a referit la inițiativele legislative lansate pentru sporirea independenței judecătorilor, precum reformele structurale în legislația privind Curtea Supremă de Justiție și clarificarea atribuțiilor Procuraturii Anticorupție. De asemenea, au fost implementate măsuri pentru simplificarea procedurii penale și pentru eficientizarea mecanismului de evaluare și promovare a judecătorilor.
Igor Grosu a semnalat și câteva dintre întârzieri, inclusiv numirea în funcție a unui procuror general, precum și a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii și Consiliului Superior al Procurorilor în noile componențe.
„Avem deja un început și așteptările cetățenilor, așteptările politicului sunt ca aceste instituții să muncească la toate turațiile. Sunt cei care au trecut prin procesul de vetting. Sunt cei care au fost aleși de comunitățile dvs. procurori, judecători. Rugămintea mea, mai mult curaj, mai multă transparență. Toate transformările trebuie să aibă un orizont. Orizontul nostru este 2028. Noi nu prea avem timp. 2028. Integrarea europeană. Noi trebuie să fim pregătiți. Dvs. trebuie să vă aduceți contribuția cea mai mare pe dimensiunea dvs.”, a declarat Igor Grosu.
Uniunea Europeană își reafirmă angajamentul de a susține reformele în domeniul justiției în Rep. Moldova, a declarat ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks. Diplomatul a subliniat importanța edificării unor sisteme judiciare independente, imparțiale și în care să aibă încredere cetățenii. El a mai spus că aceste aspecte sunt esențiale nu doar pentru stabilitatea internă a țării, dar și pentru parcursul european al Rep. Moldova.
„Trebuie să construiți sisteme în care justiția sa fie independentă, imparțială, să se bucure de încrederea cetățenilor. Acest lucru este important atât pentru țară, cât și pentru Moldova ca viitor membru al Uniunii Europene. Ne bucurăm să vedem că procesul de negocieri a început deja, procesul va continua în următorii ani. Vom vedea importanța reformării justiției și a combaterii corupției, pentru că acestea reprezintă elementele fondatoare pentru orice democrație care vrea să devină parte a Uniunii Europene”, a menționat Janis Mazeiks.
Președintele Comisiei Pre-Vetting, Herman von Hebel, a prezentat rezultatele evaluării pentru funcțiile de conducere în justiție, subliniind că mai mult de jumătate dintre candidați au picat testul. Din totalul de 69 de candidați evaluați, 23 au îndeplinit criteriile și au promovat evaluarea.
Forumul „Reformarea Justiției și Combaterea Corupției” reunește sute de profesioniști din justiție, experți și decidenți politici, având ca scop identificarea soluțiilor pentru reforma justiției și combaterea corupției.