Janis Mazeiks: Procesul de integrare a R. Moldova în Uniunea Europeană va dura câțiva ani, iar armonizarea legislației nu înseamnă doar un copy paste după textul legislației europene

  • 13 Ianuarie 2023 12:26
Janis Mazeiks: Procesul de integrare a R. Moldova în Uniunea Europeană va dura câțiva ani, iar armonizarea legislației nu înseamnă doar un copy paste după textul legislației europene

Procesul de integrare a Rep. Moldova în Uniunea Europeană va dura câțiva ani, iar armonizarea legislației nu înseamnă doar un copy paste după textul legislației europene. În același timp, pe lângă adoptarea legilor de către autoritățile moldovenești, Uniunea Europeană va analiza și evalua modul în care acestea funcționează. Declarația a fost făcută ieri, 12 ianuarie, de către șeful delegației Uniunii Europene la Chișinău în cadrul unui eveniment de prezentare a unui manual privind practicile de armonizare a legislației ca element-cheie în procesul de integrare europeană, transmite Radio Chișinău.

Potrivit șefului Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks, procesul de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană va dura câțiva ani, țara noastră confruntându-se, acum, cu o sarcină dificilă în acest sens.

Armonizarea legislației nu înseamnă doar un copy paste după textul legislației  UE în cadrul juridic al Republicii Moldova. Cu toate că este important ca în acest proces să nu fie adoptată o legislație care intră în contradicție cu acquis-ul UE. Armonizarea reprezintă un proces structurat care constă în elaborare, planificare și adoptare de acte normative”, spune Janis Mazeiks.

Diplomatul european a mai spus că procesul de aderare nu se sfârșește odată cu aprobarea legislației. Janis Mazeiks a precizat că în 2023 Uniunea Europeană va evalua alinierea legislației Republicii Moldova la cea europeană și va analiza nu doar actele legislative, dar și modul în care acestea funcționează.

Secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Vladimir Cuc, spune că anul 2023 va fi unul intens, întrucât în toamnă va fi publicat primul raport care va arăta progresul pe fiecare capitol al țării. Totodată, acesta a subliniat că autoritățile sunt la etapa de definitivare a componenței fiecărui grup de lucru privind implementarea mecanismului de organizare și pregătire a procesului pentru fiecare capitol de aderare.

„Pe lângă tot acest proces sistem și foarte complex, avem și acele nouă recomandări ce se referă la justiție și anticorupție. Acolo există o dinamică intensă. Masurile pe care am avut să le îndeplinim până în decembrie 2022 – avem 2/3 îndeplinite, iar câteva mai complexe urmează să le finalizăm în ianuarie-februarie. Avem și unele măsuri în 2023 – aici va fi nevoie de o accelerare, dar mergem destul de intens”, spune Vladimir Cuc.

Toate ministerele trec printr-un proces de reformare, care presupune fortificarea capacităților privind procesul de integrare  europeană, după cum a remarcat secretarul de stat în cadrul Cancelariei de Stat a Guvernului, Adrian Băluțel.

 În contextul în care vine procesul de armonizare și ne dorim o accelerare, a fost luată decizia să comprimăm termenii pentru implementarea acțiunilor din cele nouă măsuri. Până acum, termenul limită era mai-iunie, încercă, să le comprimăm până la finele lunii martie, să avem o executare maxim posibilă”, a remarcat secretarul de stat în cadrul Cancelariei de Stat a Guvernului, Adrian Băluțel.

Întrebat cum vede integrarea Rep. Moldova în blocul comunitar, în contextul problemei transnistrene, șeful delegației Uniunii Europene a precizat că factorul de timp este un răspuns cheie la această situație, precizând că regiunea transnistreană va fi luată în calcul în procesul de aderare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
4,4
Ploaie moderată
Umiditate:85 %
Vint:6,69 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău