Izvorul fluviului Tamisa a secat pentru prima dată în istorie

  • 06 August 2022 13:34
Izvorul fluviului Tamisa a secat pentru prima dată în istorie

Izvorul fluviului Tamisa, situat în Anglia, s-a deplasat pentru prima dată în istoria cunoscută cu opt kilometri în aval, informează DPA.

Deși porțiuni ale albiei fluviale din Gloucestershire seacă în mod regulat pe timpul verii, experții în climă și hidrologie consideră că o deplasare pe o distanță atât de mare în aval a izvorului Tamisei reprezintă un semnal îngrijorător al impactului generat de schimbările climatice.

Fenomenul s-a produs după mai multe săptămâni de secetă severă, când temperaturile au depășit pragul de 40 de grade Celsius în mai multe regiuni din Regatul Unit în luna iulie.

Christine Colvin, directoarea departamentului de promovare și implicare socială din cadrul organizației de mediu Rivers Trust, a declarat: „Ceea ce vedem că se întâmplă acum la izvoarele legendarului fluviu Tamisa este, din păcate, emblematic pentru situația cu care ne confruntăm în întreaga țară, acum și în viitor”.

„Deși nu este neobișnuit ca izvorul să sece în timpul verii, să vedem fluviul izvorând la o distanță de cinci mile (8 km) în aval reprezintă ceva fără precedent”, a adăugat ea, conform Agerpres.

„Criza climatică duce - și va continua să ducă - la o vreme tot mai extremă, inclusiv la secete și valuri de căldură. Acest fenomen este o amenințare gravă pentru râuri și, ca urmare, pentru peisajul general”, a mai spus Christine Colvin.

Organizația Rivers Trust a lansat un apel pentru accelerarea măsurătorilor hidrologice, o reducere rapidă a pierderilor de apă, sprijin pentru ca gospodăriile să își scadă consumul de apă - precum instalarea unor toalete cu debit redus și a unor recipiente pentru captarea apei pluviale - și pentru implementarea unor sisteme sustenabile de drenaj, inclusiv pentru grădini, zone umede și pavaje permeabile, pentru a contribui la formarea unor depozite locale de apă subterană.

Izvorul fluviului Tamisa s-a deplasat la est de Kemble, o localitate situată la sud de Cirencester, și a reapărut dincolo de Somerford Keynes.

John Whitwell, președintele consiliului parohial local, a declarat că albia joasă din Somerford Keynes are tendința de a seca în majoritatea verilor.

Fluviul Tamisa are în mod tradițional o lungime de 215 mile (346 de kilometri) și străbate regiunea Cotswolds, traversează orașul Londra, apoi se varsă în Marea Nordului.

Tamisa este al doilea fluviu ca lungime din Regatul Unit după Severn și găzduiește în fiecare an o cursă tradițională de canotaj la care participă echipele universităților Oxford și Cambridge.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău