Izolată la domiciliu, lumea consumă mai puțin zahăr

  • 14 Iunie 2020 12:12
Izolată la domiciliu, lumea consumă mai puțin zahăr

Închiderea la nivel global a restaurantelor, arenelor sportive și cinematografelor va face ca cererea de zahăr să scadă în sezonul actual, pentru prima dată în ultimele patru decenii, estimează firma de servicii de aprovizionare Czarnikow Group, informează Bloomberg, preluat de Agerpres.

O dovadă în acest sens este scăderea vânzărilor unor mari producători de băuturi răcoritoare și dulciuri, precum Coca-Cola Co. și Nestle SA. Chiar dacă economiile încep treptat să se redeschidă, este neclar cât de repede își va reveni consumul, având în vedere că veniturile sunt în scădere, iar șomajul a crescut.

"Dacă mergi la cinematograf, este probabil că vei consuma un litru, poate chiar mai mult, de băuturi carbogazoase în timp ce te uiți la un film, dar nu credem că oamenii vor bea un litru de băuturi carbogazoase în timp ce se uită la Netflix", este de părere Ben Seed, analist la Czarnikow.

Industria zahărului era deja sub asediu înainte de pandemia de coronavirus. Ritmul de creștere a cererii a încetinit în ultimii ani, pe măsură ce decidenții din mai multe economii emergente, precum Africa de Sud și Thailanda, au început să taxeze suplimentar băuturile răcoritoare care conțin zahăr și au sfătuit populația să își scadă consumul de carbohidrați, pe fondul îngrijorărilor cu privire la obezitate. Însă toate acestea nu au avut un impact la fel de mare precum carantina care a afectat cheltuielile realizate în afara casei. Iar acum recesiunea globală care se prefigurează afectează perspectivele pentru perioada următoare.

Numai în primele trei săptămâni din luna aprilie, vânzările Coca-Cola au scăzut cu aproximativ 25%, iar compania se așteaptă ca impactul pandemiei asupra rezultatelor sale în trimestrul al doilea să fie unul semnificativ.

Rivalul PepsiCo Inc. se așteaptă și el la scăderea cifrei de afaceri în trimestrul al doilea, iar în Germania, o importantă țară pentru consumul de zahăr, un grup de producători de dulciuri a informat că vânzările a jumătate din companiile membre au scăzut în perioada februarie - aprilie.

În aceste condiții, compania Czarnikow estimează că în sezonul actual consumul de zahăr va scădea cu 1,2%, până la 169,9 milioane tone. Analiștii guvernului american și ai băncii Citigroup Inc. se așteaptă și ei la scăderea cererii în acest sezon. Organizația Internațională a Zahărului a avertizat că criza coronavirusului va șterge cea mai mare parte a creșterii consumului preconizată pentru 2020 și pierderi chiar mai mari ar putea urma.

Scăderea cererii înseamnă surplusuri de zahăr peste așteptări în sezonul actual și în următorul, avertizează John Stansfield, analist la traderul Group Sopex. Deși cotațiile futures la bursa de la New York și-au revenit, în perioada de după sfârșitul lunii aprilie ele sunt totuși cu 50% sub vârful atins în 2016.

Principala îngrijorare acum este legată de modul în care criza Covid-19 va afecta cererea pe termen scurt. Banca Mondială estimează că în acest an economia globală va înregistra cea mai mare contracție de după cel de Al Doilea Război Mondial, ceea ce va duce la diminuarea veniturilor și va arunca în sărăcie milioane de oameni.

"Imaginea de ansamblu referitoare la scăderea consumului de zahăr, pe care o arată vânzările Coca-Cola și Pepsi, este una groaznică. Dar ceea ce mă îngrijorează mai mult, este scăderea Produsului Intern Brut mondial. Șomerii nu vor merge la restaurante și baruri. Pe măsură ce PIB-ul scade, consumul de zahăr scade și el", susține John Stansfield.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău