Iurie Ușurelu: Temperaturile scăzute și ninsorile vor afecta, în special, pomii fructiferi

  • 20 Aprilie 2017 11:46
Iurie Ușurelu: Temperaturile scăzute și ninsorile vor afecta, în special, pomii fructiferi

Temperaturile scăzute și ninsorile vor afecta în speciale pomii fructiferi, dar și vița de vie, spun oficialii și agricultorii. Pentru următoarele zile sunt prognozate valori și mai scăzute ale temperaturilor, - de până la minus 3 grade, - astfel încât riscul crește ca aceste culturi să fie compromise, avertizează meteorologii. 

Membrii Federației Naționale a Agricultorilor ”Agroinform” au făcut o evaluare sumară a riscurilor pentru culturile agricole și au constatat că, deocamdată, acestea nu au fost puternic afectate, dar situația s-ar putea schimba, întrucât se așteaptă temperaturi mai scăzute. 

Anul acesta procesul de vegetație a început cu două săptămâni mai devreme decât în mod obișnuit, astfel încât pomii care sunt deja înfloriți și vița de vie ar putea să fie cel mai grav afectate, a precizat Tatiana Mironova, șefa Centrului de monitoring agrometeorologic din cadrul Serviciului Hidrometeorologic de Stat.

„S-a încheiat procesul de înflorire la caiși și piersici, continuă să înflorească alți pomi fructiferi, au înflorit și nucii, au apărut primele frunze la soiurile timpurii de viță de vie, care nu sunt rezistente la temperaturi scăzute. Zăpada umedă care s-a lipit de flori le poate distruge. În plus, se așteaptă înghețuri, iar la temperatura de la minus 2 grade Celsius, florile se distrug”, a constatat directorul Agroinform, Iurie Hurmuzachi.

Ministrul adjunct al Agriculturii, Iurie Ușurelu, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că vor fi afectați, în mod special, pomii fructiferi.

Potrivit oficialului, situația în agricultură nu poate fi, deocamdată, catalogată ca fiind catastrofală.

Meteorologii prognozează și pentru mâine precipitații sub forma de ploi cu ninsoare, iar vineri și sâmbătă noaptea sunt așteptate temperaturi mai joase de minus 3 grade Celsius.

 

.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău