Iurie Reniță: Alegerile vor decide viitorul strategic al Chișinăului
-
28 Noiembrie 2014 12:11
Ambasadorul Republicii Moldova în România, Iurie Reniță, apreciază că alegerile parlamentare care vor avea loc pe 30 noiembrie în țara sa vor decide viitorul strategic al Chișinăului, dacă va merge spre vest, către integrarea în Uniunea Europeană, sau se va îndrepta către spațiul estic și va opta pentru o uniune vamală 'cu multe probleme și cu o structură…
Ambasadorul Republicii Moldova în România, Iurie Reniță, apreciază că alegerile parlamentare care vor avea loc pe 30 noiembrie în țara sa vor decide viitorul strategic al Chișinăului, dacă va merge spre vest, către integrarea în Uniunea Europeană, sau se va îndrepta către spațiul estic și va opta pentru o uniune vamală 'cu multe probleme și cu o structură încă neconturată și nedefinită clar', relatează Agerpres.
'Alegerile, dincolo de aspectul lor pur politic, mai comportă și o conotație geopolitică fiindcă urmează ca cetățenii Republicii Moldova să decidă strategic perspectiva de durată a Republicii Moldova. De aici, caracterul crucial al actualelor alegeri parlamentare. Evident că există opțiuni estice și vestice în societate. Într-o societate democratică, este această confruntare a opiniilor vizavi de viitorul strategic al Republicii Moldova: între Uniunea Europeană, o integrare graduală, și o eventuală aderare la spațiul estic, printr-o uniune vamală, o uniune cu multe probleme, și cu o structură încă neconturată și nedefinită clar', a declarat, vineri, Reniță, pentru AGERPRES.
El a explicat că piața europeană este una previzibilă, de încredere și profitabilă, în timp ce piața estică este 'impredictibilă și motivată politic'.
Diplomatul moldovean a precizat, însă, că, în opinia sa, miza cea mai importantă a alegerilor din 30 noiembrie este continuarea reformelor și a procesului de integrare europeană.
'E necesară o continuitate a acțiunilor deja demarate, fie că e vorba de regimul liberalizat de vize, apoi implementarea prevederilor acordului de asociere și, în special, a celui de liber schimb. Aceste acțiuni marchează profund societatea moldovenească, Republica Moldova, sub aspectul politic, dar, mai ales, economic și social. Majoritatea exporturilor, peste 60% din schimburile comerciale ale Republicii Moldova, se produc cu țările Uniunii Europene și, în primul rând, cu România', a spus Reniță, amintind că România a devenit primul partener comercial al Chișinăului.
Întrebat dacă în zilele rămase până la alegerile care se vor desfășura dincolo de Prut, mai pot avea loc evoluții precum cele ale cărui actor a fost Partidul Patria, Iurie Reniță a subliniat că toate formațiunile politice participante la scrutin trebuie să respecte strict cadrul legal.
'Orice concurent electoral, indiferent de pe care parte a eșicherului politic se află și indiferent de opțiunile politice pe care le promovează, trebuie să respecte cu strictețe cadrul legal. E extrem de important ca structurile statului abilitate cu monitorizarea și supravegherea respectării acestor prevederi să-și facă datoria până la capăt. Este regretabil dacă un concurent electoral utilizează alte metode și forme decât cele legale stabilite foarte clar de legislația Republicii Moldova, de Codul Electoral. Alegerile democratice trebuie să se producă într-un cadru electoral democratic și adecvat. În caz contrar, cei care nu-l respectă, trebuie să respecte și consecințele', a susținut ambasadorul moldovean la București.
Legat de modul în care evoluțiile din regiune afectează situația politică de la Chișinău, mai ales în această perioadă, în preajma alegerilor parlamentare, Iurie Reniță a admis că există 'probleme', dar a arătat că ele pot fi depășite 'cu tact și înțelepciune'.
'Evident că au repercusiuni (evoluțiile din regiune - n. r.), dar ne străduim să menținem și să promovăm reformele democratice, să demonstrăm cetățenilor noștri că prosperitatea, stabilitatea și securitatea se află în zona vestică. (...) Evident că sunt probleme, și probleme majore, dar cu tact și înțelepciune vom reuși', a afirmat Reniță.
Ambasadorul Republicii Moldova la București, Iurie Reniță, a declarat, joi, la Realitatea TV, că în România vor fi organizate 11 secții de votare pentru alegerile parlamentare de dincolo de Prut - câte două la București și Iași și câte una la Suceava, Bacău, Galați, Constanța, Brașov, Cluj, Timișoara. El a precizat că cetățenii moldoveni aflați în afara granițelor Republicii Moldova vor putea vota inclusiv pe baza pașapoartelor cu valabilitate expirată și nu va fi necesară completarea declarației pe proprie răspundere.
'Am apelat la Guvernul României și în primul rând la Ministerul Transporturilor ca să ofere gratuitate în transportul public și în primul rând tren pentru studenți și elevi. E suficient pe 30 noiembrie să prezentați carnetul de student și pașaportul și vă puteți deplasa pe întreg teritoriul României', a mai spus Reniță.
De asemenea, el a afirmat că e la latitudinea birourilor secțiilor de votare să decidă, fără alte aprobări, dacă e necesară extinderea cu două ore a programului de lucru peste ora 21,00, dacă mai există cetățeni care nu au apucat să voteze.