Iurie Leancă: Un deputat nu poate solicita Procuraturii să deschidă dosar penal

  • 14 August 12:10
Iurie Leancă: Un deputat nu poate solicita Procuraturii să deschidă dosar penal

Fostul premier Iurie Leancă spune că un deputat, fie el și președinte al unei comisii de anchetă, nu poate solicita Procuraturii să deschidă dosar penal și, mai ales, să indice pe numele cui să facă acest lucru.

Comentând concluziile Comisiei de anchetă privind elucidarea circumstanțelor devalizării sistemului bancar, unde s-a cerut anchetarea mai multor foști și actuali demnitari, prin care și pe el ca fost premier, Iurie Leancă spune că președintele Comisiei, Alexandru Slusari, „face declarații politice răsunătoare”.

În opinia fostul premier, Alexandru Slusari face acest lucru „în încercarea de a-și ascunde în fața propriului electorat incapacitatea de a-și respecta promisiunile și de a contribui la ridicarea nivelului de trai al cetățenilor moldoveni”. Fostul premier mai spune că Alexandru Slusari „dă dovadă, a câta oară, că nu are cunoștințe elementare în domeniul pe care, cică, îl investighează și încalcă flagrant legea”.

Iurie Leancă afirmă că „e o dovadă clară de încercare de a se implica în actul justiției”. Fostul premier menționează că vrea să văd dacă există procurori care să dea curs acestei solicitări, în condițiile în care legea și jurisprudența Curții Constituționale spune clar că „Comisia parlamentară nu stabilește răspunderea penală a vreunei persoane”. Totodată, menționează că „sunt inadmisibile (din partea Comisiei de anchetă) orice declarații publice prin care se aduc unor persoane concrete acuzații grave, care nu sunt probate în cadrul unor proceduri strict reglementate de lege”.

Ţinând cont de normele legislative invocate, Iurie Leancă afirmă că poate spune că are bănuieli rezonabile că acțiunile lui Alexandru Slusari ar fi catalogate de procurori mai mult ca un autodenunț ce-l face culpabil de abuz de poziția sa și de imixtiune în actul justiției.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chişinău
19,62 °C
cer senin
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Tue
24 °C
Wed
24 °C
Thu
25 °C
Fri
23 °C
Sat
22 °C

Curs oficial BNM 20 August 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5671 0.1267
USD 17.6161 0.0667
RON 4.1367 0.0249
UAH 0.7004 0.0025
RUB 0.2633 -0.0021
Arhivă Radio Chișinău