Iurie Leancă: Sectorul agricol necesită investiții de 2 miliarde de dolari

  • 23 Ianuarie 2014 14:16
Iurie Leancă: Sectorul agricol necesită investiții de 2 miliarde de dolari

Premierul a menționat importanța agriculturii pentru Republica Moldova și a calificat Conferința drept un mesaj puternic de susținere acordat țării noastre de către Comunitatea Europeană.

Republica Moldova este fermă în angajamentul său de a ajunge în familia europeană, a declarat premierul Iurie Leancă în deschiderea conferințeiminiștrilor agriculturii din țările membre ale Parteneriatului Estic și ale Uniunii Europene care are loc astăzi la Chișinău. Premierul a subliniat importanța agriculturii pentru Republica Moldova și a calificat Conferința drept un mesaj puternic de susținere acordat Chișinăului de către Comunitatea Europeană. La reuniune participă și Comisarul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Dacian Ciloș și este așteptat să ajungă și comisarul  pentru Politică de Vecinătate și Extindere Ștefan Fule.

Este un moment istoric pentru Republica Moldova care a făcut pași mari spre Uniunea Europeană și este fermă în angajamentul său de a ajunge în familia europeană, a declarat în deschiderea evenimentului Premierul Iurie Leancă.

”Sectorul agricol joacă un rol crucial în Republica Moldova. A reprezentat 12 la sută din Produsul Intern Brut al țării în 9 luni ale anului tecut și reprezintă aproape o pătrime din populația angajată a țării.  Sectorul agricol și industriile asociate reprezintă 40 la sută din exporturile moldovenești. O cercetare individuală sugerează că pentru a-și mobiliza întregul potențial, sectorul agricol moldovenesc are nevoie de investiții de aproximativ  de 2 miliarde de dolari” a declarat Iurie Leancă.

Premierul a mulțumit investitorilor străini, printre care Băncii Europene de Investiții, care a acordat Republicii Moldova fonduri pentru sprijinirea sectorului vitivinicol în valoare de 75 de milioane de euro și a cerut delegațiilor prezente cooperare în promovarea  produsele moldovenești.

La rândul său, comisarul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloș, a afirmat că agricultura și dezvoltarea rurală sunt subiecte prioritare și pe agenda Uniunii Europene la nivel internațional. Dincolo de preocupările legate de creșterea productivității și asigurarea unei agriculturi sustenabile, fragmentarea teritorială și lipsa cooperării între producătorii agricoli sunt printre principalele provocări pe care întâmpină sectorul agrar în țările din parteneriatul estic a declarat  Dacian Cioloș care a enumerat și câteva dintre acțiunile care ar trebui întreprinse.

”În primul rând un plan de acțiuni pe termen lung cu identificarea clară a provocărilor și priorităților; o abordare integrată;  participarea - implicarea  societățății civile, ONG-urilor, organizațiilor de fermieri, în formularea și implementarea politicilor sectoriale; în al patrulea rând avem nevoie de cunoștințe și transfer de experiență” a declarat Dacian Cioloș .

Prezent la eveniment, vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Wilhem Molterer a subliniat agricultura și dezvoltarea rurală trebuie privite în ansamblu.”Pentru că suntem interesați de stabilitate și dezvoltare economică în vecinătatea noastră, este clar că Banca Europeană de Investiții susține activitatea statelor din Parteneriatul Estic. Agricultura este o parte integrantă a econiomiei, o parte integrantă care contribuie și creșterea locurilor de muncă. Avem nevoie de investiții în agricultură” a declartat Wilhem Molterer. 

La reuniunea de la Chișinău, prima de acest fel,  participă delegații oficiale la nivel de miniștri și viceminiștri din peste 20 de state.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
24,4
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:5,66 m/s
Sun
18
Mon
15
Tue
11
Wed
15
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău