Iurie Ciocan: Reforma de descentralizare trebuie făcută până la alegerile locale
-
29 Mai 2017 12:55
Doar două primării din cele aproape 900 din țară își pot asigura individual bugetul, fără a depinde de bugetul central. Aceasta în timp ce în majoritatea primăriilor din țară nu se ajung bani nici pentru salariile angajaților.
Solicitat de IPN, Iurie Ciocan, directorul Centrului pentru implementarea reformelor, a declarat că mai sunt doi ani până la viitoarele alegeri locale generale și ar fi bine ca reforma de descentralizare să fie realizată până atunci.
Legislația prevede că o primărie ar trebui să se formeze pentru cel puțin 1500 de locuitori. În realitate, aproximativ 300 de primării din țară au mai puțin de 1500 de locuitori cu domiciliul stabilit în localitățile respective. O soluție ar fi crearea unei primării pentru mai multe localități, iar printre recomandările Consiliului Europei în acest sens este formarea primăriilor comune pentru localitățile care au hotar comun, iar distanța dintre cea mai îndepărtată localitate până la primărie nu ar trebui să depășească 15 kilometri. În UE este stabilită o medie de cinci mii de locuitori pentru o primărie, însă în multe state această cifră se ridică și până la 30 de mii, a remarcat Iurie Ciocan.
În prezent există primării cu doar patru angajați. Aceste primării nu-și permit mai mult personal din lipsă de fonduri. „Doar zece primării din 900 acumulează venituri suficiente ca sa-și acopere cheltuielile salariale proprii. Doar două primării își acoperă total cheltuielile, este vorba despre Primăriile municipiului Chișinău și Bălți. Aceste cifre ne arată că o reformă în acest domeniu se cere”, a mai spus Iurie Ciocan.
Odată cu reforma de descentralizare la nivel local urmează să fie create ghișee unice de unde cetățenii să poată obțină o serie de documente, direct în localitate, fără ca să mai fie necesar să se deplaseze în raion.