Iulian Groza, despre declarațiile premierului și președintelui referitor la Legea ONG-urilor. Această critică este contraproductivă și chiar dăunătoare. Nu înțeleg de ce este necesară această "furtună în pahar"

  • 01 Iunie 2020 15:20
Iulian Groza, despre declarațiile premierului și președintelui referitor la Legea ONG-urilor. Această critică este contraproductivă și chiar dăunătoare. Nu înțeleg de ce este necesară această

Directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Iulian Groza, a calificat drept "furtună în pahar" critica adusă de premier și președinte proiectului de lege privind organizațiile neguvernamentale.

Potrivit agenției INFOTAG, el consideră că legea care trebuia să fie adoptată cu mult timp în urmă, presupune un cadru mai strict în domeniul participării și finanțării activității politice și organizațiilor neguvernamentale.

"Proiectul se referă și la activitatea fondurilor, prevede restricții privind implicarea acestora în politică, inclusiv în perioada electorală - un fenomen foarte răspândit în Republica Moldova ("Edelweiss", "Soluția"). În același timp, organizațiile străine (cum ar fi Institutul Internațional Republican, Fundația Konrad Adenauer etc.) categoric nu se implică în politica vreunei țări, nu își pot permite așa ceva, căci își vor pierde încrederea. Ceea ce fac este să ajute diferitele partide să-și dezvolte potențialul și să-și crească instrumentele politice, să promoveze valorile democratice, inclusiv prin cooperarea cu ONG-urile", a spus Groza.

Potrivit lui, singura explicație pentru criticile aduse proiectului de lege este "încercarea de a reduce influența vocii ONG-urilor, care devine din ce în ce mai activă și mai auzită și arată tot mai des lacunele în acțiunile statului".

"În opinia mea, această critică este contraproductivă și chiar dăunătoare. Nu înțeleg de ce este necesară această "furtună în pahar" în jurul noii legi. Se creează impresia că aceste discuții sunt generate intenționat pe loc gol și distrag atenția la subiecte incorecte și chiar periculoase", a spus Groza.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău