Iulian Groza: „Conferința de la Berlin urmează să mobilizeze un sprijin internațional fără precedent pentru R. Moldova”

  • 05 Aprilie 2022 18:37
Iulian Groza: „Conferința de la Berlin urmează să mobilizeze un sprijin internațional fără precedent pentru R. Moldova”

Conferința de la Berlin, unde s-a convenit sprijin pentru Republica Moldova în contextul crizei refugiaților și războiului din Ucraina, reprezintă și un mesaj clar din partea Vestului de susținere a Chișinăului. Iar această susținere se referă și la sprijin pentru economie, diversificarea surselor energetice și la ajutorul european pentru Chișinău de a diminua dependența fața de Moscova, apreciază directorul executiv al IPRE, Iulian Groza, într-un interviu pentru Radio Chișinău.

Care sunt așteptările R. Moldova de la această conferință?

Conferința de astăzi de la Berlin urmează să mobilizeze un sprijin internațional fără precedent pentru R. Moldova, pentru a o susține în această situație complicată generată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, care evident că afectează R. Moldova nu doar din perspectiva umanitară, dar și din perspectiva economică. Vor fi abordate prioritățile de intervenție propuse de Guvernul R. Moldova pentru a susține acest efort de depășire a situației de criză, dar și consolidarea rezilienței R. Moldova. Agenda dezbaterilor va include cinci domenii cheie, care vizează gestionarea crizei umanitare, managementul și siguranța frontierelor, securitatea energetică, stabilitatea macro-financiară, relansarea și sporirea rezilienței economiei, consolidarea statului de drept și suportul în lupta cu corupția mare la nivel internațional. Respectiv, pentru noi, în acest context complicat, Moldova trece prin mai multe crize, economică, energetică, repercusiunile războiului Rusiei împotriva Ucrainei, pentru noi această ocazie este crearea unor premise pentru ajutarea R. Moldova nu doar pe termen scurt, dar și pe termen mediu și lung pentru ca să reușim să resetăm, să relansăm și să consolidăm reverența noastră europeană.

Ce alt mesaj mai încearcă să transmită această conferință, nu neapărat care se referă la aspectele materiale sau de expertiză?

Conferința merge mai departe de mesajele de sprijin politic și de asistență, vine cu mobilizări de fonduri pentru acest program de criză și de reverență pentru R. Moldova care trebuie să vizeze acțiuni foarte concrete. Nu doar asistență pentru dezvoltare, sau asistență macrofinanciară, dar și pentru susținerea unor investiții concrete în infrastructura noastră strategică, care să ne interconecteze mai bine cu UE și să ne consolideze și independența noastră energetică, un subiect care este tot mai pregnant în provocările pe care le avem astăzi mai ales în relația cu Federația Rusă. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău