Iulian Chifu: Reuniunea de săptămâna viitoare este un pas spre perspectiva integrării UE a R. Moldova (Ediție Specială)

  • 23 Februarie 2018 13:48
Iulian Chifu: Reuniunea de săptămâna viitoare este un pas spre perspectiva integrării UE a R. Moldova (Ediție Specială)

Întrunirea Ucraina - Georgia - R. Moldova are loc într-un context favorabil creat de intenția UE de a se extinde, iar cele trei state au șanse de a obține în 2019 perspectiva integrării europene, dacă vor intensifica reformele, consideră expertul pe politică externă din România, Iulian Chifu.

El a declarat, în cadrul unei emisiuni la Radio Chișinău, că "ceea ce urmează să se întâmple la Chișinău săptămâna viitoare, când statele din flancul estic se vor întâlni cu cele trei state cele mai performante ale Parteneriatului Estic pentru a discuta formula de perspectivă de dezvoltare a acestei relații are loc într-un context favorabil creat de anunțul UE privind continuarea extinderii". „Practic ultimul mandat al viitoare Comisii va fi rezervat exact acestei extinderi a Uniunii Europene în Balcanii de Vest. Mai trebuie de spus un lucru: această reuniune de săptămâna viitoare, împreună cu procesele din acest an din România și Polonia, nu vor face decât să întărească o postură și o reflecție strategică a Uniunii Europene care se va concluziona cu documentele strategice ce vor fi adoptate, la 9 mai 2019, la Sibiu, chiar în timpul președinției române a Consiliului European”, a subliniat Iulian Chifu.

În opinia sa, Georgia, Ucraina și Republica Moldova trebuie să-și construiască argumentele și să-și afirme nivelul de ambiție, doleanțele pentru ca, la 9 mai 2019, reuniunea Consiliului European pe dimensiune strategică să marcheze și acordarea perspectivei europene pentru cele trei state. „Evident că argumentul trebuie să fie unul foarte palpabil, foarte deschis, foarte concret, iar acest lucru trebuie să însemne reforme interne, creșterea de credibilitate, construcția speranței și coerența drumului pro-european”, a menționat analistul, subliniind faptul că după modul cum se derulează lucrurile în cele trei state, acest drum este pus sub un mare semn de întrebare.

De asemenea, Iulian Chifu a adăugat că acesta va fi și mesajul cu care vor veni săptămâna viitoare partenerii europeni: ”Faceți reforme, veniți cu rezultate, /.../ ca să ne dați argumente să putem să promovăm acest ideal care este al nostru, al tuturor”.

Menționăm că reprezentanții Georgiei, Ucrainei și ai R. Moldova se vor întruni, la 2 martie, la Chișinău pentru a participa la prima conferință interparlamentară pentru a discuta despre Parteneriatul Estic și provocările ce țin de securitate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chişinău
1,36 °C
nori împrăștiați
Umiditate:80 %
Vint:5,1 m/s
Tue
7 °C
Wed
7 °C
Thu
6 °C
Fri
5 °C
Sat
5 °C

Curs oficial BNM 17 Februarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.1655 -0.0623
USD 17.6844 -0.0200
RON 4.0185 -0.0169
UAH 0.7227 -0.0010
RUB 0.2783 0.0002
Arhivă Radio Chișinău