Revista presei | În prezidențialele din Republica Moldova, turul doi este pe muchie

  • 31 Octombrie 2016 09:27
Revista presei | În prezidențialele din Republica Moldova, turul doi este pe muchie

Revista presei din 31 octombrie 2016

Votul de astăzi înseamnă că oamenii își doresc o schimbare, a declarat Maia Sandu după închiderea secțiilor de vot, notează Timpul. Aceeași publicație titrează că Maia Sandu și Igor Dodon intră în turul al doilea. Alegătorii din Republica Moldova vor fi chemați din nou la urne pe 13 noiembrie. Comisia Electorală Centrală a procesat 99,33 la sută din procesele-verbale, astfel Igor Dodon are 48,26% din voturi, iar Maia Sandu – 38,42%.

Comentatorul Petru Bogatu opinează că Maia Sandu a adunat cam tot ce a avut la îndemână și că în turul doi șansele candidatului proeuropen sunt minime. Maia Sandu poate învinge doar în cazul în care mobilizează absenteiștii de duminică să iasă la vot. Dacă prezența la urne nu crește cu 7-8 la sută preponderent pe seama tinerilor, Dodon nu are cum să fie înfrânt, comentează Petru Bogatu.

Evenimentul Zilei îl citează pe fostul președinte român Traian Băsescu, care crede că pe 13 noiembrie, ”Maia Sandu va câștiga alegerile prezidențiale cu 53 la sută și Republica Moldova va rămâne Pro-Europa și Pro-România. Igor Dodon nu a câștigat alegerile prezidențiale din primul tur, în condițiile în care electoratul său rusofon a fost mobilizat total să meargă la vot. Maia Sandu reușește intrarea în turul doi cu un scor bun, de 38 la sută, în condițiile în care o bună parte din tineri nu a fost la vot în primul tur, dar cu certitudine va merge la vot în turul doi”, crede T. Băsescu.
Evenimentul Zilei mai reține un caz de la o secție de vot din Marea Britanie, unde mai mulți tineri au mers să voteze însă nu le-a ajuns buletinele de vot. Cazul a fost înregistrat la secția de votare din Stratford, Anglia.

Diaspora a votat masiv pentru Maia Sandu; Dodon, cu rezultate mai mult decât modeste, notează Jurnal.md. Moldovenii din străinătate au votat masiv pentru Maia Sandu, în special cei din Italia. La Londra, potrivit unor informații preliminare, pentru Maia Sandu au votat 90% din alegători.
Chirtoacă o felicită Maia Sandu și speră ca Igor Dodon să fie înfrânt în turul II, informează portalul Deschide.md. La începutul ședinței Primăriei, edilul a declarat că „votul pro-european s-a relansat”, după ce a fost distrus de Alianțele pentru Integrare Europeană după 2009.

Prezența la vot a fost afectată de retragerea lui Lupu și Năstase, susține sociologul Doru Petruți, pentru portalul Deschide.md. El a amintit că și PCRM a îndemnat la boicot - toate aceste elemente au dus la o prezență cu 8% mai mică decât în 2014 și cu 14% mai mică decât în 2011. Totodată, expertul remarcă faptul că ”prezența tinerilor la vot este una aproape similară cu cea de la alegerile locale din 2015. În plus aceștia sunt afectați de foarte mulți factori, ei trăiesc într-o lume condusă de adulți, iar o bună parte dintre ei sunt afectați de migrație”.

Iulian Chifu: În prezidențialele din Republica Moldova, turul doi este pe muchie.  Potrivit analistului, ”turul doi avantajeză în mai mare măsură coaliția pro-europeană sau chiar una cu simbolul anti-Dodon. În cazul lui Dimitri Ciubașenco, voturile sale nu vor merge majoritar către Dodon, o parte dintre votanții săi vor sta acasă iar alta, votanții inițiali ai lui Andrei Năstase, retras din cursă, vor veni spre Maia Sandu. Deci Igor Dodon ar putea spera o zestre infimă peste ceea ce are acum și, în cazul unei mobilizări mai bune (probabilă, după risipirea confuziei actuale, dată de retragerea candidaților și joaca altora cu retragerea din cursă), poate duce chiar la câștigarea scrutinului de către Maia Sandu. Totuși turul doi se anunță oricum foarte greu și diferența pare prea mare spre a putea fi surmontată în următoarele două săptămâni. Dar alegerile prezidențiale și soarta reorientării Republicii Moldova spre Rusia încă se joacă”, scrie Iulian Chifu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:6,17 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
12
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău