Iulian Chifu, despre relația București-Chișinău după alegeri: Ce a dispărut în această panoplie este susținerea pentru un Guvern al R. Moldova, care este gestionat și generat de PSRM

  • 25 Noiembrie 2019 13:14
Iulian Chifu, despre relația București-Chișinău după alegeri: Ce a dispărut în această panoplie este susținerea pentru un Guvern al R. Moldova, care este gestionat și generat de PSRM

În cel de-al doilea tur de scrutin pentru alegerile prezidențiale din România, cetățenii români din Rep. Moldova au ieșit masiv la vot înregistrând un nou record de prezență care a ajuns la peste 52 de mii de votanți. Datele arată că cele mai multe voturi din Rep. Moldova au mers spre președintele Klaus Iohannis, care a luat 96 la sută din sufragii. Analiștii cred că în următorii ani ai mandatului său, România va continua să sprijine cetățenii R. Moldova.

În acest al doilea mandat al președintelui Klaus Iohannis, România va susține în continuare cetățenii R. Moldova, etnicii români de aici și reformele europene, consideră analistul politic de la București, Iulian Chifu. El amintește despre proiectele de dezvoltare și cele strategice, precum gazoductul Iași-Chișinău. Totuși, analistul atenționează că dialogul cu instituțiile gestionate de Partidul Socialiștilor, pro-rus, și de președintele Igor Dodon va fi unul minimal.

„România va susține reformele europene din R. Moldova, acolo unde se vor petrece. Ce a dispărut în această panoplie este susținerea pentru un Guvern al R. Moldova, care este gestionat și generat de PSRM, care are în continuare în documentele sale fondatoare în vigoare și astăzi anularea, dacă nu măcar renegocierea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană și federalizarea R. Moldova. În raport cu aceste realități, România, susținând drumul european al R. Moldova, dialogul cu PSRM, cu Igor Dodon ca persoană, care a avut și ieșiri publice într-un sens anti-românesc vizibil nu are cum să se dezvolte pe alte dimensiuni, decât cele strict instituționale și minimal în ceea ce înseamnă dialogul bilateral”, a subliniat Iulian Chifu. 

Într-o altă ordine de idei, comentatorul Nicolae Negru consideră că implicarea României în destinul R. Moldova e foarte importantă pentru ambele părți. Nicolae Negru explică și votul masiv din R. Moldova în favoarea lui Klaus Iohannis, pentru că acesta a spus că luptă pentru o Românie fără corupție.

„A fost un vot de protest, a fost un vot nu atât pentru, cât împotrivă. Klaus Iohannis a avut un contracandidat slab, puțin cunoscut. Și în calitatea ei de prim-ministru, Viorica Dăncilă a întreprins acțiuni, interpretate ca încercare de a-i absolvi pe unii lideri ai Partidului Social Democrat de pedeapsă, de a-i reabilita. Și Klaus Iohannis a depus eforturi pentru a opri aceste încercări și s-a plasat în fruntea unei campanii pe plan general în România a cetățenilor români care luptau pentru o Românie modernă și fără corupție. Asta i-a adus succes”, a afirmat Nicolae Negru. 

Cetățenii români din R. Moldova, ca toți românii din diaspora, au avut la acest scrutin trei zile la dispoziție pentru a vota, această oportunitate fiind aplicată în premieră la alegerile pentru președintele României.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău