Iulian Chifu | Statutul regiunii transnistrene nu poate fi negociat fără a fi luate în calcul documentele aprobate după încetarea conflictului armat de pe Nistru

  • 18 Octombrie 2019 11:43
Iulian Chifu | Statutul regiunii transnistrene nu poate fi negociat fără a fi luate în calcul documentele aprobate după încetarea conflictului armat de pe Nistru

Negocierile dintre Chișinău și Tiraspol în procesul de reglementare transnistreană vor continua la conferința informală din Bavaria, planificată pentru prima jumătate a lunii noiembrie. Ședința va fi precedată de o întâlnire între președintele Igor Dodon și liderul separatist, Vadim Krasnoselski, pe malul drept al Nistrului.

Totuși, soluția despre care Igor Dodon a vorbit în câteva rânduri, privind acordarea unui statut special regiunii transnistrene, ar putea fi una grăbită și inspirată de Moscova, consideră analiștii.

Statutul regiunii transnistrene nu poate fi negociat fără a fi luate în calcul documentele aprobate după încetarea conflictului armat de pe Nistru, susține analistul de la București, Iulian Chifu, fost consilier la Cotroceni. Este vorba de acordul de încetare a focului din 1992, de acordul din 1994 care presupunea retragerea trupelor ruse în decurs de 3 ani, și de declarația finală a Summit-ului OSCE de la Istanbul din 1994, prin care Rusia s-a angajat să-și scoată armata din Republica Moldova. Iulian Chifu:

Eu nu cred că am ajuns la maturitatea unui proiect în care o soluție să poată fi găsită. Suntem din nou într-o situație pe care am mai văzut-o în timpul lui Voronin. Ne-a anunțat: gata, în două săptămâni e rezolvată situația Transnistriei. A făcut atunci o modelare, pe o criză, a unei soluții rapide, prost gândite", a spus Iulian Chifu.

Politica pașilor mici va pune Chișinăul pe picior de egalitate cu Tiraspolul separatist. Iar, într-un final identificarea unui statut special ar putea să se producă în defavoarea Republicii Moldova. Potrivit lui Iulian Chifu, Republica Moldova trebuie să-și urmărească propria agendă cu consecvență.

Republica Moldova este într-o postură în care are tot timpul să-și cumpănească pașii. Să nu uităm că a început un proces de preluare a controlului frontierei estice împreună cu Ucraina și eu cred că acest proces trebuie dus la bun sfârșit, și procesul care este deja în curs, de integrare a zonei economice din spațiul separatist", a precizat Iulian Chifu.

Negocierile în formatul 5+2 de la Bratislava, s-au încheiat fără vreun rezultat. Părțile nu au semnat nici un protocol, cu toate că reprezentantul OSCE în Republica Moldova, Claus Neukirch, a declarat că se lucrează la un document.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău