Iulian Chifu, despre participarea cetățenilor români din R.Moldova la europarlamentare: „Aceste voturi sunt foarte importante deoarece e vorba de prezență, de angajarea cetățenilor români de oriunde în această perspectivă europeană”

  • 22 Mai 2019 13:42
Iulian Chifu, despre participarea cetățenilor români din R.Moldova la europarlamentare: „Aceste voturi sunt foarte importante deoarece e vorba de prezență, de angajarea cetățenilor români de oriunde în această perspectivă europeană”

Voturile cetățenilor români din Republica Moldova pentru alegerile europarlamentare din 26 mai sunt importante, inclusiv prin faptul că în acest mod cetățenii își vor manifesta angajamentul față de perspectiva europeană, consideră analiștii politici.

De rezultatele europarlamentarelor depinde și relația dintre R. Moldova și Uniunea Europeană. 

Analistul politic de la București, Iulian Chifu, consideră importante voturile cetățenilor români din R. Moldova, de la alegerile europarlamentare, pentru că în acest mod cetățenii își manifestă angajamentul față de Uniunea Europeană, precum și de România:

În marja acestor alegeri are loc și un referendum, cu două întrebări, care sunt extrem de importante pentru români de peste tot, pentru că marchează dorința românilor de a menține justiția independentă și efortul de combatere a corupției în România și peste tot în Europa. Nu trebuie uitat că avem un reprezentant român, fostul procuror general și șef al DNA, care este în cea mai importantă poziție în perspectiva ocupării poziției de procuror european” 

Aceste voturi sunt foarte importante deoarece e vorba de prezență, de angajarea cetățenilor români de oriunde în această perspectivă europeană, pentru că depinde de noi modul în care vom fi reprezentanți și depinde de fiecare dintre noi ca cei care ajung în Parlamentul European să fie susținători ai unei extinderi, ai unei coeziuni a Uniunii Europene, și nu eurosceptici sau antieuropeni.

Nu trebuie uitat că România a fost un susținător constant al drumului european al R. Moldova. Politicile europene se fac în primul rând în Parlamentul European și în măsura în care un interes din partea cetățenilor români care trăiesc în Republica Moldova se manifestă la aceste alegeri sunt argumente și mai puternice pentru ca perspectiva de extindere a Uniunii Europene, reangajarea Republicii Moldova în raport cu UE să se întâmple. Este un mesaj și pentru Republica Moldova, pentru cetățeni, pentru clasa politică faptul că un număr mare dintre locuitorii R. Moldova se implică în aceste alegeri europarlamentare și își doresc drumul european”, a subliniat analistul.

Expertul Institutului de Politici și Reforme Europene, Mihai Mogâldea, este de părere că aceste alegeri vor influența și relațiile dintre Chișinău și Bruxelles, inclusiv asistența macro-financiară.

Noua structura a Parlamentului European va avea un cuvânt greu de spus asupra politicilor UE, inclusiv a politicii europene de vecinătate, a noului buget ce va fi aprobat de UE pentru 2021-2027, dar și asupra relațiilor cu RM și a mersului acestor relații, pentru că în PE vor fi diferite voci, care fie vor insista pentru o relație bilaterală mai ambițioasă cu Republica Moldova, fie vor încerca să pună mai mult accent pe condiționalități, pe respectarea tuturor principiilor aferente oferirii asistenței financiare pentru R. Moldova”, consideră expertul. 

Duminica viitoare, pe 26 mai, odată cu alegerile reprezentanților români în Parlamentul European, va avea loc și un referendum național convocat de președintele Klaus Iohannis, privind justiția din România.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
17,18
Cer fragmentat
Umiditate:52 %
Vint:4,63 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău