Iulian Chifu, despre decizia Departamentului de Stat al SUA privind Vlad Plahotniuc: Anunțul public este un gest politic

  • 14 Ianuarie 2020 13:14
Iulian Chifu, despre decizia Departamentului de Stat al SUA privind Vlad Plahotniuc: Anunțul public este un gest politic

Denunțarea publică a fostului lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, și interdicția impusă acestuia de a se afla pe teritoriul de către Statele Unite ale Americii a trezit numeroase reacții la Chișinău. Unii politicieni și-au atribuit această decizie a americanilor, în timp ce analiștii sunt mai rezervați privind rolul autorităților de la Chișinău în renegarea americană a lui Vlad Plahotniuc.

Fostul lider al partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, și familia sa au interdicție de a mai intra pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a publicat, un mesaj în care îl condamnă public pe Vlad Plahotniuc pentru corupție și subminarea democrației în R. Moldova.

Acțiunea trimite un puternic semnal că Statele Unite nu tolerează corupția și se solidarizează cu poporul Republicii Moldova în lupta contra acesteia, se mai spune în declarația Departamentului de Stat.

Analistul politic de la București, Iulian Chifu, explică ce semnifică, de fapt, această „denunțarea publică” a lui Vlad Plahotniuc.

„Potrivit legii americane, toți cei care sunt implicați în spălare de bani, corupție, terorism au interdicție ei și familia lor de a intra în SUA. Ceea ce se întâmplă, este un act formal, e adevărat adus în spațiul public de desemnare a lui Vladimir Plahotniuc drept om care e corupt și care a susținut corupția și are interdicția de a intra pe teritoriul SUA. Deci, persoana cu numele Vladimir Plahotniuc și familia sa nu au mai posibilitatea să acceadă în SUA, ca urmare a acestei „desemnări”. Anunțul public este un gest politic, dar influența Chișinăului... pariez că e marginală spre nulă. Cea mai recentă bătălie la Chișinău este una de legitimitate: ce politician a determinat includerea lui Plahotniuc pe lista indezirabililor americani pentru corupție și susținerea corupției. O ambiție excesivă să crezi că o poziția a vreunui politician de la Chișinău influențează politicile americane. De exemplu, Liviu Dragnea, în România, a fost în aceeași categorie începând de la condamnarea cu suspendarea pentru furtul de voturi, dar acest lucru nu a fost anunțat niciodată public de Statele Unite. Anunțul public  făcut de secretarul de stat Mike Pompeo este un gest profund politic și marchează foarte clar o diferență de abordare”, a afirmat Iulian Chifu.

Între timp, mai mulți politicieni de la Chișinău și-au atribuit meritele pentru faptul că Vlad Plahotniuc a fost declarat indezirabil pe teritoriul Statelor Unite.

Președintele Igor Dodon a mulțumit partenerilor Republicii Moldova pentru decizia de a impune sancțiuni fostului lider al PDM.  El a subliniat că această decizie va fi un stimulent suplimentar pentru consolidarea luptei împotriva corupției și a moștenirii regimului oligarhic.

Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a mulțumit, într-un mesaj pe Facebok, Guvernului Statelor Unite că a dat curs solicitării de a-l pedepsi pe Vlad Plahotniuc, făcând astfel dreptate cetățenilor. Iar liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a amintit în acest context despre protestele pe care le-au organizat împreună cu cetățenii împotriva lui Vlad Plahotniuc.

Vlad Plahotniuc a părăsit Republica Moldova, în iunie anul trecut, în timp ce partidul pe care-l conducea renunța la putere, după ce la Chișinău a existat timp de o săptămână o dualitate de putere. Presa a scris ulterior că Vlad Plahotniuc ar fi fost văzut în orașul american Miami.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău