Iulian Chifu: Pericolul armat din partea Rusiei rămâne actual (INTERVIU)

  • 13 Mai 2015 18:08
Iulian Chifu: Pericolul armat din partea Rusiei rămâne actual (INTERVIU)

Riscul ca Republica Moldova să se confrunte cu un scenariu similar celui din Ucraina nu poate fi exclus în continuare.

În special în situația în care Rusia, confruntată cu o criză economică de proporții, încearcă să-și satisfacă ambițiile expansioniste și revanșarde în mai multe țări din fostul spațiu post-sovietic.

De această părere este președintele Centrului de Prevenire a Conflictelor și Avertizare timpurie, Iulian Chifu. Mai mult, potrivit acestuia, șansele unui asemenea deznodământ cresc în condițiile unui conflict nesoluționat, precum diferendul transnistrean.

România este obligată să rămână avocatul Republicii Moldova în aspirațiile sale de integrare europeană și să interconecteze sistemele energetice de pe ambele maluri ale Prutului pentru a slăbi dependența Chișinăului de Moscova, a declarat Iulian Chifu în cadrul unui interviu realizat de colegul nostru de la Radio Chișinău, Corneliu Rusnac.

***

Corneliu Rusnac: „Domnule Chifu, vreau să vă întreb dacă mai există astăzi riscul ca în Republica Moldova să se repete un scenariu similar celui din Ucraina și cum ar putea Republica Moldova să se protejeze în fața unor astfel de riscuri?”

Iulian Chifu: „Sunt din categoria celor care planifică strategic, lucru care mă face să nu las în afară nicio variantă.  Pe de altă parte, autoritățile legitime ale Republicii Moldova nu au capacități militare, capabilități să facă față concentrării de trupe, de armament, de resurse care există în zona separatistă. Iar acele debarcări pe Nistru, cu poduri plutitoare, cu desant de pe un mal pe altul, nu ar trebui decât să alerteze Chișinăul, iar modul în care Republica Moldova își gestionează astăzi bugetul nu este unul care să îmi arate că există o preocupare reală a Chișinăului pentru siguranță și securitate militară.”

Corneliu Rusnac: „Dar, la modul practic, cum ar putea ajuta occidentul, și când spun occidentul mă refer la și la SUA, și la UE și la NATO, ajuta Republica Moldova să facă față acestei noi politici a Kremlinului, ale cărei consecințe le vedem în Ucraina?”

Iulian Chifu: „Cred că din punctul acesta de vedere tema chiar rămâne la nivelul Statelor Unite și Uniunii Europene, evident cu voința politică a Chișinăului de a se alinia politicilor pe care le fac statele occidentale, să le numim așa grosso modo.  Evident că și Republica Moldova trebuie să-și facă propriile calcule. Opțiunea de securitate a R. Moldova nu poate fi stabilită nici la București, nici la Washington, nici la Bruxelles, ci se stabilește la Chișinău, oricare ar fi aceia.”

Corneliu Rusnac: „În această nouă realitate regională credeți că mai este posibilă reglementarea conflictului transnistrean?”

Iulian Chifu: „Cred că sunt condiții, interesant cel puțin, pentru a permite negocieri așezate. E adevărat, e nevoie de o strategie, gândită dinainte, și nu de plecat la drum fără lucrurile pregătite. Pe de altă parte cred că devine important un Guvern majoritar, transparent, serios, pro-european, care să facă și reforme la Chișinău, niște pași înainte a economiei Republicii Moldova pe aceste baze. Cred că acestea sunt singurele elemente care pot da atractivitate către zonele acestea, cum ar fi zona transnistreană.  Consultările bilaterale cu Ucraina de asemenea sunt importante  și sunt o parte a soluției. Firește, și formatul 5+2, elementele ar trebui aduse acolo. Relația directă cu Moscova, firește că intră în acest eșafodaj multiplu de contacte și posibilități de negociere.”

Corneliu Rusnac: „Care ar fi rolul României în acest context regional, ținând cont de faptul că ea este o țară membră a Uniunii Europene, țară membră NATO, mai ales că în Republica Moldova există câteva sute de mii de cetățeni români?”

Iulian Chifu: „România își joacă rolul pe care l-a jucat întotdeauna, acela de avocat al Republicii Moldova. De asemenea există deschiderea la București pentru toate categoriile de solicitări de asistență, de sprijin, pe care Republica Moldova le-ar putea formula. Pe de altă parte, suntem realiști, suntem membri ai Uniuni Europene și orice sprijin se obține având la bază niște argumente.

Ca de obicei, venim la Chișinău și le cerem autorităților să facă reforme, să ne dea argumente pentru a sprijini mersul spre Uniunea Europeană. Până la urmă, greutatea rămâne tot la Chișinău: măsura în care se fac reformele, se consolidează statul de drept, independența justiției, se combate corupția și reformele în celelalte domenii. Acestea sunt principalele criterii.”

Corneliu Rusnac: „În același context, câte de importante sunt proiectele de interconexiune energetică între România și Republica Moldova, care, în prezent, depinde de gazul rusesc?”

Iulian Chifu: „În momentul de față, cred că sunt de o importanță crucială. Republica Moldova trebuie să aibă alternative. Trebuie să aibă șansa de a negocia între oferte distincte și să aleagă varianta cea mai bună. Sunt în continuare probleme pentru că gazoductul Iași-Ungheni ar trebui să se lege undeva cu o conductă care aparține Moldovagaz, deținută în mare măsură de Gazprom și care are propriile sale interese. Ține de Republica Moldova să realizeze ce vrea să se întâmple cu Moldovagaz și care sunt perspectivele. E o strategie care trebuie să țină exact de Chișinău.”

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău