Iulian Chifu: Apropierea campaniei electorale amenință deja să separe apele

  • 26 Aprilie 2016 11:11
Iulian Chifu: Apropierea campaniei electorale amenință deja să separe apele

Revista presei din 26 aprilie 2016

Ziarele de la Chișinău comentează protestul de duminică. Nicolae Negru scrie în Ziarul Național că ”dacă e să judecăm după numărul protestatarilor, manifestația nu a confirmat faptul că cetățenii Republicii Moldova își doresc fierbinte alegeri anticipate și schimbarea puterii, așa cum indică mai toate sondajele de opinie... Protestul a demonstrat că, fără participarea socialiștilor și usatiștilor, daiștii nu au „masa” necesară declanșării alegerilor parlamentare anticipate, chiar dacă se bucură de sprijinul unor partide extraparlamentare, chiar dacă pot sparge unele cordoane polițienești. Însă refacerea „trio”-ului Dodon, Usatîi, Năstase comportă pentru liderul PDA riscul unui eșec în campania electorală prezidențială, atenționează autorul. Totodată, scrie Nicolae Negru, protestul de duminică a mai demonstrat că a fost necesar și actualei guvernări. Fără această manifestație de spirit liber și răzvrătit, de opoziție rațională, puterea lui Plahotniuc ar arata și mai urâtă, și mai rigidă, și mai monstruoasă. De aceea, de altfel, se cere o investigare precisă, detaliată a acțiunilor puterii din punctul de vedere al respectării drepturilor cetățenilor la libera exprimare și protest. Dacă se confirmă că autoritățile locale sau centrale au blocat, prin diferite mijloace, drumurile spre Chișinău, responsabilii concreți trebuie identificați și chemați în justiție. Altfel intrăm într-o nouă spirală a degradării, a abuzului și fărădelegii”, scrie Nicolae Negru.

Pe de altă parte, minis­trul Trans­por­tu­ri­lor Iurie Chi­rin­ciuc, citat de Ziarul de Gardă, sus­ține că nici el, nici subal­ter­nii săi nu au emis ordine sau instruc­țiuni pen­tru ca mai multe rute de pasa­geri să fie blo­cate duminică, deoarece Minis­te­rul nu ges­tio­nează nici una din rutele regu­late de trans­port de pasa­geri, toate fiind asi­gu­rate de antre­pre­nori pri­vați.

Comentând protestul de duminică, Evenimentul Zilei concluzionează: ”guvernarea își bagă mandatele în nemulțumirea cetățenilor, liderii protestatarilor își netezesc campania electorală, UE rămâne sceptică din cauza instabilității politice din Republica Moldova, iar Rusia sărbătorește cât mai răul moldovenilor”.

Apropierea campaniei electorale amenință deja să separe apele, scrie analistul Iulian Chifu într-un editorial pe portalul deschide.md. Autorul observă că în timp ce Dodon și Usatâi se bat în sondaje,  pe dreapta lucrurile sunt cele mai neclare pentru că, deși s-a anunțat data scrutinului și a alegerilor prezidențiale, nimeni nu și-a desenat strategia de perspectivă... nici opoziția din stradă nu a reușit să se coaguleze, și nici puterea nu are încă o concluzie în materie... Toată lumea pare să stea în așteptare. Deși e târziu, foarte târziu, pentru o campanie de alegeri prezidențiale, atenționează expertul. Negocierile trebuiau deja pornite, măcar înțelegerea faptului că e nevoie de un candidat unic trebuia atinsă. Pentru a da o șansă pro-europenilor de toate culorile să aibă un candidat în turul doi, cu perspectiva de a câștiga mandatul de Președinte, scrie Iulian Chifu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău