Iulian Fota, secretar de stat în MAE România: „Pentru apropierea Republicii Moldova de UE este importantă stabilitatea politică”

  • 01 Octombrie 2022 12:17
Iulian Fota, secretar de stat în MAE România: „Pentru apropierea Republicii Moldova de UE este importantă stabilitatea politică”

Pentru apropierea fermă a Republici Moldova de Uniunea Europeană este importantă stabilitatea politică și ireversibilitatea cursului de reforme. Despre aceasta a menționat secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al României, Iulian Fota, în cadrul consultările politice interministeriale moldo-române care au avut loc la Chișinău, transmite IPN.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, șefii delegațiilor moldovene și române au apreciat caracterul strategic al dialogului bilateral, cooperarea dinamică în cadrul organizațiilor regionale și în plan multilateral. Diplomații au efectuat și un schimb de opinii despre impactul asupra României și Moldovei în plan socio-economic și energetic a războiului injust al Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Secretarul de stat, Veaceslav Dobîndă, a apreciat sprijinul oferit Republicii Moldova în obținerea statutului de țară candidat pentru aderare la Uniunea Europeană, inclusiv disponibilitatea autorităților române de a oferi expertiza necesară în vederea avansării procesului de integrare europeană.

Oficialii s-au referit și la reglementarea problematicii transnistrene și a fost reconfirmată susținerea României pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova.

Discutând despre modalitățile de fortificarea a relației moldo-române, interlocutorii au subliniat potențialul comercial-economic, diplomatul moldovean reiterând rolul important al investițiilor române, dar și al întreprinderilor cu capital românesc care activează în Moldova.

În cadrul consultărilor politice, delegațiile au vorbit și despre necesitatea consolidării cadrului juridic bilateral, realizarea inițiativelor în domeniile sectoriale, precum: educația, cultura, sănătate, mediul ambiant, infrastructura și altele.

Cei doi secretari de stat au convenit organizarea următoarei runde de consultări politice la București, în anul 2023.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău