Italia: Stare de urgență decretată în cinci regiuni din nordul țării din cauza secetei

  • 05 Iulie 2022 08:05
Italia: Stare de urgență decretată în cinci regiuni din nordul țării din cauza secetei

Italia a declarat luni stare de urgență în cinci regiuni din nord și a anunțat deblocarea unui fond de 36,5 milioane de euro pentru a face față secetei care a lovit câmpia fluviului Po de câteva săptămâni, scrie AFP, potrivit Agerpres.

Cabinetul a aprobat instituirea stării de urgență în Emilia-Romagna, Friuli-Veneția Giulia, Lombardia, Veneto și în Piemont până la 31 decembrie, a anunțat guvernul într-un comunicat.

Peninsula Italică se confruntă cu un val de căldură neobișnuit de timpuriu însoțit de lipsa precipitațiilor, în special în câmpia agricolă a fluviului Po, lovită de cea mai gravă secetă din ultimii 70 de ani.

Starea de urgență are ca scop să acorde "mijloace și competențe extraordinare" pentru a asigura punerea în practică a intervențiilor urgente necesare garantării siguranței publice, reparării daunelor suportate de bunurile publice și private și condițiilor normale de viață ale populației.

Potrivit celui mai mare sindicat agricol din țară, Coldiretti, seceta amenință peste 30% din producția agricolă națională și jumătate din fermele din câmpia fluviului Po, unde se produce în special șunca de Parma.

Lacurile Maggiore și Garda au niveluri de apă sub normal pentru această perioadă a anului, în timp ce mai la sud nivelul râului Tibru care curge prin Roma a scăzut și el.

Fluviul Po reprezintă cel mai mare rezervor de apă din peninsulă, o mare parte a acesteia fiind folosită de agricultori.

În ultimele zile, mai multe municipalități au anunțat măsuri restrictive: Verona, un oraș de un sfert de milion de locuitori, a raționalizat astfel utilizarea apei potabile, în timp ce Milano a decis să-și închidă fântânile decorative.

O altă consecință a secetei: producția de energie hidroelectrică a scăzut semnificativ, în condițiile în care instalațiile hidroelectrice, situate în cea mai mare parte în masivele muntoase din nordul Italiei, produc aproape 20% din energia din această țară.

Acest anunț intervine la o zi după moartea a cel puțin șapte persoane în prăbușirea unui ghețar în Alpii italieni, "fără îndoială" legată de încălzirea globală, potrivit premierului Mario Draghi. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău