Italia | Soarta guvernului se va decide până la sfârșitul lunii, potrivit lui Salvini

  • 04 Iunie 2019 13:37
Italia | Soarta guvernului se va decide până la sfârșitul lunii, potrivit lui Salvini

Vicepremierul italian Matteo Salvini, liderul Ligii (extremă dreapta), a declarat marți că următoarele patru săptămâni vor fi decisive în ce privește supraviețuirea guvernului din care face parte, transmite dpa,preluat de Agerpres.

'Vom vedea până la sfârșitul lui iunie', a declarat Salvini, într-un interviu pentru cotidianul Corriere della Sera.

Guvernul populist italian a fost zguduit de dispute permanente între cei doi parteneri de coaliție, Liga și Mișcarea 5 Stele (M5S, antisistem).

Deși se aștepta ca disputele să se atenueze după alegerile pentru Parlamentul European, ele s-au amplificat, o situație care l-a determinat pe prim-ministrul Giuseppe Conte să amenințe că va demisiona.

'Dacă nu va exista o asumare clară a responsabilităților așa cum am cerut (...) îi voi preda mandatul meu președintelui Republicii', a declarat premierul Conte luni.

Matteo Salvini este văzut ca figura dominantă în guvern după scorul record, 34%, obținut de formațiunea sa în alegerile pentru Parlamentul European, și despre care liderul Ligii spune că i-a oferit un mandat puternic pentru a-și promova agenda.

'În ce mă privește, nu m-am gândit niciodată să dărâm guvernul, nici înainte, nici după alegerile europene. Dar insist: ceea ce contează sunt acțiunile', a declarat el marți.

Salvini vrea mai multă autonomie pentru regiunile din nordul Italiei controlate de formațiunea sa, reduceri masive de taxe - sfidând regulile bugetare europene - și măsuri mai aspre împotriva imigrației.

De partea cealaltă, M5S are rezerve față de unele puncte de pe agenda lui Salvini, însă liderul său, Luigi Di Maio, a propus un summit al coaliției pentru aplanarea divergențelor.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău