Italia și-a redeschis granițele pentru a salva sezonul turistic

  • 03 Iunie 2020 14:12
Italia și-a redeschis granițele pentru a salva sezonul turistic

După o lună de ridicare graduală a restricțiilor, Italia și-a redeschis miercuri și frontierele pentru turiștii europeni, un nou pas spre normalizare și relansare a turismului înainte de sezonul estival, transmite AFP, citată de AGERPRES.

"Țara revine la viață", a concluzionat ministrul Afacerilor Regionale, Francesco Boccia, în condițiile în care au fost reluate zborurile internaționale pe aeroporturile din trei mari orașe: Roma, Milano și Napoli.

Pe aeroportul Fiumicino din Roma, aproximativ 30 de zboruri internaționale sunt programate pentru ziua de miercuri, iar călătorii cu bagaje de mână încep să iasă frecvent de pe porțile de sosiri. O imagine similară la terminalul de plecări, chiar dacă aerogara este, deocamdată, puțin frecventată.

Tot miercuri au fost reluate deplasările libere între cele 20 de regiuni ale Italiei, de la nord și până în sudul peninsulei, o măsură așteptată cu nerăbdare de italieni.

Potrivit agenției Ansa, această redeschidere a deplasărilor între regiuni a provocat ambuteiaje, în special la Messina, în Sicilia, pentru îmbarcarea pe feribot-uri cu destinația spre continent.

În gara centrală din Milano, călătorii se grăbeau să urce în trenuri."Mă întorc acasă după trei luni de așteptare. Aștept cu nerăbdare", spune o tânără căreia i-a fost luată temperatura înainte de a se urca într-un tren pentru Calabria (sudul Italiei).

"Circulația trenurilor se desfășoară în mod normal", susține ministrul italian al Transporturilor, Paola De Micheli, care a venit la gara Termini din Roma pentru a verifica măsurile sanitare introduse la plecarea trenurilor de mare viteză.

Încă traumatizată de decesul a 33.500 de persoane din cauza Covid-19 în decurs de trei luni, Italia aștepta cu nerăbdarea revenirea la normalitate precum și relansarea economiei.

Magazinele, cafenelele și restaurantele au fost redeschise, precum și majoritatea monumentelor și site-urilor turistice: Basilica Sfântul Petru, Colosseumul din Roma, ruinele din Pompei, turnul din Pisa, catedralele din Milano și Florența, muzeele din Vatican etc. Deocamdată însă aceste monumente și muzee celebre sunt foarte puțin frecventate, o anomalie pentru aceste spații care în mod normal abundă de turiști veniți din întreaga lume pentru a-și face un selfie.

În timp ce pandemia de coronavirus pare a fi ținută sub control, Italia trebuie să facă față, în prezent, celei mai grave recesiuni de după cel de-al doilea război mondial și are nevoie disperată de revenirea turiștilor, având în vedere că sectorul turismului este responsabil pentru 13% din Produsul Intern Brut.

Miza este una care depășește frontierele italiene, având în vedere că Spania, Grecia și Franța intenționează și ele să își relanseze sectorul turistic, atrăgând un număr cât mai mare de turiști străini.

"Găzduirea de turiști înseamnă repornirea economie și a da posibilitatea de a muncii artizanilor, comercianților, antreprenorilor și hotelierilor", a declarat ministrul italian al Afacerilor Externe, Luigi Di Maio.

La rândul său, sectorul agricol italian, mare consumator de mână de lucru din străinătate, a salutat și el, prin vocea sindicatului Coldiretti, redeschiderea frontierelor care va permite "ca aproximativ 150.000 de muncitori sezonieri comunitari, proveniți din România, Polonia și Bulgaria, să intre în țară fără să fie obligați să respecte carantina". 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:2,06 m/s
Tue
20
Wed
21
Thu
23
Fri
25
Sat
23
Arhivă Radio Chișinău