Italia se îndreaptă spre un acord de coaliție între PD și M5S; reuniunile continuă marți

  • 27 August 2019 10:28
Italia se îndreaptă spre un acord de coaliție între PD și M5S; reuniunile continuă marți

Ipoteza unui guvern format din Partidul Democrat (PD, centru-stânga) și Mișcarea 5 Stele (M5S, antisistem) s-a consolidat luni seară în Italia, cu o serie de declarații optimiste și un ritm strâns al reuniunilor, preluat de Agerpres.

La aproape trei săptămâni după ce șeful Ligii (extremă-dreapta), Matteo Salvini, a dinamitat alianța instabilă creată cu doar 14 luni mai devreme cu M5S, recompunerea peisajului pare pe calea cea bună, notează France Presse.

Negocierile s-au intensificat între M5S și PD, principala forță de stânga, pentru constituirea unui nou executiv, deja denumit 'galben-roșu' de presă, și punerea de acord asupra unui prim-ministru.

'Sunt optimist în ce privește construirea acestui acord, suntem pe calea cea bună. Formarea unui guvern este un lucru serios', a declarat liderul PD, Nicola Zingaretti, după o scurtă întâlnire cu cel al M5S, Luigi Di Maio.

Zingaretti a dat asigurări că negocierile 's-au deschis în cele din urmă pentru un guvern al schimbării'.

Pentru rezolvarea crizei, cele două partide lucrează pe varianta de reconfirmare în funcție a premierului în exercițiu, Giuseppe Conte, una din condițiile puse de M5S. În contrapondere, social-democrații ar obține o remaniere completă a echipei guvernamentale.

O altă întâlnire, între Zingaretti, Di Maio și Conte, a început la 21:00 GMT și s-a încheiat după patru ore, fără a elimina incertitudinile privind viitorul cabinet.

Conform presei italiene, care citează surse din PD, reuniunea nu a permis ajungerea la un acord nici privind programul de guvernare, nici asupra proiectului de buget pentru 2020.
Alte surse, din interiorul M5S, au dat asigurări că PD nu și-a clarificat deocamdată poziția în privința lui Conte.

O nouă reuniune între cele două formațiuni urmează să aibă loc marți.

În ce-l privește, Matteo Salvini a părut să-și recunoască înfrângerea luni seară. 'Sunt mândru de alegerea de libertate făcută de Ligă. Putem evita alegerile timp de o lună, un an, dar judecata poporului vine mai devreme sau mai târziu', a declarat liderul suveraniștilor italieni într-o conferință de presă.

Partidul său a pierdut în sondaje între 5 și 7 puncte în intențiile de vot, ajungând la 31-33% față de nivelul record 36-38% atins în ziua în care Salvini a aruncat în aer coaliția cu M5S, explicând că îi este imposibil să guverneze cu această formațiune.

Verdictul este așteptat cel târziu miercuri. Președintele italian Sergio Mattarella a anunțat că va avea noi consultări cu formațiunile politice începând de marți.

După demisia lui Conte marțea trecută, președintele a dat de înțeles că vrea să acționeze rapid pentru a se evita prelungirea instabilității politice în țară. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău