Italia | Noul șef al guvernului, Giuseppe Conte, a depus jurământul

  • 01 Iunie 2018 23:11
Italia | Noul șef al guvernului, Giuseppe Conte, a depus jurământul

Noul șef al primului guvern populist italian, Giuseppe Conte, a depus jurământul vineri, 1 iunie, după-amiază pe Constituție, în fața președintelui Republicii Italiene, Sergio Mattarella, informează agențiile France Presse și dpa.

Cei doi viceprim-miniștri, Luigi Di Maio, liderul formațiunii antisistem Mișcarea 5 Stele (M5S), și Matteo Salvini, șeful Ligii (extrema-dreaptă), au depus jurământul după el, urmați de ceilalți membri ai guvernului.

Conte - un profesor de drept și novice în politică - a fost ales de partidul anti-migrație Liga și formațiunea antisistem M5S să conducă primul guvern de coaliție populist din Europa. El a acceptat un mandat de formare a unui guvern și a prezentat lista sa de miniștri președintelui italian Sergio Mattarella joi noapte.

În timpul ceremoniei de la palatul prezidențial, șeful Ligii Matteo Salvini a depus jurământul ca ministru de interne, iar cel al M5S Luigi Di Maio ca ministru al muncii. Di Maio și Salvini vor fi de asemenea viceprim-miniștrii lui Conte în noua coaliție.

Odată ceremonia încheiată, noul guvern urmează să meargă la președinția Consiliului de Miniștri, unde va avea loc predarea puterilor între premierul ce și-a încheiat mandatul, Paolo Gentiloni, și Conte.

Noul guvern trebuie aprobat printr-un vot parlamentar. Liga și M5S dețin majoritatea în ambele camere ale legislativului, făcând ca guvernul lor de coaliție să fie mai mult ca sigur aprobat, în cursul a două voturi, probabil la începutul săptămânii viitoare.

M5S și Liga au format o alianță "netestată" după ce alegerile din Italia de la 4 martie nu au lăsat niciun partid cu o majoritate clară în parlament, notează agenția germană de presă dpa.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău