Italia lansează un fond de 40 de miliarde de euro pentru companiile afectate de pandemie

  • 27 Mai 2021 11:59
Italia lansează un fond de 40 de miliarde de euro pentru companiile afectate de pandemie

Italia, a treia economie a zonei euro, a lansat un fond în valoare de 40 de miliarde de euro, pentru a ajuta companiile afectate de pandemia de coronavirus (COVID-19) să-și majoreze capitalul și să-și întărească bilanțul, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-și păstreze anonimatul, scrie Reuters, citat de AGERPRES.

Așa numitul "Patrimonio Rilancio" este un vehicul investițional (SPV) care va fi finanțat de Trezorerie prin emiterea unor bonduri suverane specifice și va fi gestionat de banca de stat Cassa Depositi e Prestiti (CDP).

CDP, cu o vechime de 170 de ani, își sporește rolul activ în economia italiană, încercând să păstreze activele naționale strategice în mâinile naționale și atenuând pagubele provocate de impactul pandemiei.

Aproximativ 100 de companii italiene și-au exprimat deja interesul în "Patrimonio Rilancio", care a fost înființat oficial miercuri, la adunarea acționarilor CDP, susțin sursele. Companiile, majoritatea nelistate, operează în industria ospitalității, a produselor textile, în sectorul agroalimentar, construcții, infrastructură, modă și componente auto.

Profitând de abordarea mai flexibilă a UE privind ajutoarele de stat, fondul va investi în următorii 12 ani în companii non-financiare italiene cu venituri de peste 50 milioane de euro. Planul permite CDP să ajute companiile care se confruntă cu dificultăți financiare severe, prin injecții de capital și transformarea în acțiuni a bondurilor convertibile.

Pentru a sprijini financiar CDP, Trezoreria va emite până la finalul lui 2022 în câteva tranșe bonduri suverane de până la 44 de miliarde de euro, ceea ce va majora nivelul datoriei publice ca procent din PIB, care deja a atins 155,6% anul trecut, un record pentru Italia după război.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău