Italia | Datoria publică a depășit 155% din PIB în 2020
-
03 Martie 2021 12:01
Datoria publică a Italiei a urcat la finalul anului trecut la 155,6% din PIB, de la 134,6% din PIB în 2019, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (Istat), transmit ANSA și AFP.
Datoria publică a Italiei a totalizat 2.570 de miliarde de euro (3.110 de miliarde de dolari) în 2020, de la 2.410 de miliarde de euro în 2019, iar PIB-ul Italiei s-a situat anul trecut la 1.650 miliarde de euro (1.990 de miliarde de dolari), conform celor mai recente date Istat.
Analiștii se așteptau ca datoria publică a Italiei să ajungă la finalul anului trecut până la 159% din PIB.
Autoritățile de la Roma au ca obiectiv reducerea datoriei ca procentaj din PIB în 2021 și în anii următori, deși analiștii avertizează că va rămâne peste nivelul de 150% din PIB cel puțin până în 2025.
Cheltuielile suplimentare au fost folosite pentru a susține serviciul național de sănătate, aflat sub presiune în timpul pandemiei de coronavirus (COVID-19), și pentru scheme de protejare a angajaților și a afacerilor, care au fost forțate să se închidă din cauza restricțiilor.
Italia rămâne una dintre cele mai îndatorate țări din lume și are al doilea cel mai ridicat nivel al datoriei din zona euro, după Grecia.
Istat a confirmat că a treia economie a zonei euro a scăzut cu 8,9% anul trecut, din cauza restricțiilor impuse pentru a stopa răspândirea pandemiei. Este cel mai sever declin al PIB-ului Italiei de la Al Doilea Război Mondial.
Pentru 2021, autoritățile de la Roma se așteaptă la o creștere a PIB-ului Italiei cu 6%, deși ministrul Economiei, Roberto Gualtieri, a avertizat că datele ar putea fi revizuite în scădere din cauza efectelor pandemiei.
Uniunea Europeană a suspendat în martie 2020 aplicarea regulilor din Pactul de stabilitate și creștere. Printre obligațiile pe care statele membre UE nu mai trebuie să le respecte în prezent se numără și faimoasa regulă care cere ca deficitul public să nu depășească 3% din Produsul Intern Brut, precum și obligația de a menține datoria publică sub pragul de 60% din PIB.
După suspendarea regulilor de disciplină bugetară, statele membre au anunțat cheltuieli publice în valoare de miliarde de euro pentru a ajuta sistemele de sănătate și a susține economiile, companiile și piața muncii să facă față impactului pandemiei de coronavirus.
Sursa: AGERPRES