Italia | Cel mai cunoscut portret al lui Dante Alighieri, ''întinerit'' după lucrările de restaurare

  • 18 Martie 2021 19:57
Italia | Cel mai cunoscut portret al lui Dante Alighieri, ''întinerit'' după lucrările de restaurare

Portretul cel mai cunoscut al lui Dante Alighieri, realizat de pictorul renascentist toscan c și păstrat la Galeria Uffizi din Florența, și-an regăsit tinerețea pe care o pierduse în urma intervențiilor succesive, grație unor noi lucrări de restaurare care au fost prezentate joi, relatează EFE, potrivit Agerpres.

Lucrările de restaurare, care au avut loc la împlinirea a 700 de ani de la moartea poetului italian, au dezvăluit imaginea senină și liniștită a lui Alighieri, foarte diferită de ceea ce se vedea până acum, a explicat muzeul într-un comunicat.

"Depunerii progresive de sedimente pe suprafața picturii și intervențiile au întunecat cromatismul operei, dându-i aspectul unei picturi în ulei", a precizat muzeul.

Directorul Galeriei Uffizi, Eike Schmidt, a precizat că "este, poate, imaginea cea mai faimoasă a lui Dante, un simbol legat de cultura și de spiritul italienilor".

Potrivit muzeului, culorile care au suferit efectul de întunecare au adăugat un aspect de îmbătrânire chipului lui Dante, dându-i o înfățișare mai sumbră decât în mod normal.

Lucrările de restaurare au fost realizate de specialiști ai muzeului în tehnici avansate de curățare, care "au redat operei lejeritatea tipică a unei picturi murale, redescoperind un chip al lui Dante luminos și cu o prospețime juvenilă complet nouă".

Lucrările au durat aproape șase luni iar acest portret realizat de Andrea del Castagno va fi protagonist al marii expoziții "Dante - The Vision of Art", organizată în orașul Forli de Fundația Cassa dei Risparmi și de galeria Ufizzi, care a împrumutat aproape 50 de lucrări, ca parte a celebrărilor prilejuite de comemorarea a 700 de ani de la moartea autorului Divina Comedia.

Andrea del Castagno a pictat între 1447 și 1449 un ciclu de portrete reprezentând personalități importante ale culturii, precum Dante Alighieri, Petrarca și Boccaccio.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
12
Tue
13
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău